Efter ryska påsken kommer fruktsallad

Skjutjärnsavslöjandet från SvD härom veckan om att Ryssland övat bombanfall och blottat ett naket Sverige har fått upprustningsförespråkare och Nato-anhängare att vädra morgonluft. Det är i princip omöjligt att göra en länkbar överblick här i blogginlägget, men i princip varje ledarsida i landet har hoppat på tåget och kräver Nato-medlemskap och ökade försvarsutgifter för att kunna avskräcka Ryssland. Försvarspolitiker från såväl MP som KD reagerade med bestörtning över att den svenska ryggmärgsreflexen inte ryckte till och omedelbart sände upp våra Jas-plan för att avskräcka.

Alla som har eldat upp sig över den ryska övningen visar på en rejäl dos dubbelmoral när de kräver att Sverige ska börja upprustningstävla. Det är oroande hur omfattande vapenindustrin och kalla krigsgänget lyckats skrämma upp landets försvarspolitiker längs med hela den politiska skalan. Logiken i debatten är underhållande och beklämmande om vartannat att läsa.

Exempelvis i den här debattartikeln från FOI:s fd Rysslandschef deklareras att Ryssland är oförutsägbara, inte har så många vänner (ok, men läs nedan kanske?) och att försvarsutgifter inte har en automatisk korrelation till försvarsförmåga. Nähä? Fast här gäller då olika måttstockar för Sverige och Ryssland eller vad då?

Hur man än vrider och vänder på alla lägesbeskrivningar så ska Sverige upprusta och Ryssland är ett hot. Oavsett om ens egen argumentation gör logiska kullerbyttor efter varandra. Eller ta den här: ”Jag hör inte till dem som anser att ökande militära budgetar och modernisering av krigsmakten automatiskt måste leda till hot mot omvärlden”, skriver alltså Jan som jobbat på FOI tidigare. Va? Nu får du bestämma dig. Är det ett hot med ökade militära budgetar eller inte, eller tänker du fortsätta med denna oförutsägbarhet i din debatteknik?

I sociala medier gick debatten delvis under en tagg som döptes till #ryskapåsken, detta eftersom den föraviserade militärövningen ägde rum på just påsken (och den svenska indicentberedskapen dömdes ut som stendöd).

Vet ni vad. Ni ska få en ny tagg att rasa under. Jag har döpt den till #norskauppståndelsen. Ryssland och Norge ska hålla en gemensam militärövning tillsammans lite senare den här veckan. Inte lite fräckt alltså. Just efter Kristi himmelsfärd. Jag ser i konsekvensens namn redan nu fram emot SvD:s Mikael Holmström i spetsen för nästa massmediala kampanj mot detta tvåfrontskrig, givetvis tätt följt av landets upprustningsvänliga ledarsidor, vartefter övriga försvarspolitiska särintressen, kalla krigs-generaler med tvivelaktig säkerhetspolitisk kompetens, mfl följer med. Det är en marin övning så vi bör givetvis se upp så att inte några av fartygen uppträder med fören i riktning mot Sverige.

Seså. Flaxa på nu ordentligt i luftförsvaret och skicka upp allt ni har. Upp med Griparna! Om ni tar i riktigt hårt kanske det kan bli svallvågor ända bort i Barents hav och en liten vårfläkt som sveper förbi Stortinget, som en aning om vad som komma skall ifall de svekfulla norrmännen skulle få för sig något. Se det som en chans till återuppståndelse just i rättan tid. 

P.S. Det kommer dessutom en jättestor marin militärövning till lite längre fram. Då är det ännu fler länder inblandade. USA, Ryssland, Storbritannien och Frankrike ska öva då. Övningen heter tydligen FRUKUS. Var namnet på övningen härstammar ifrån är okänt, men det sägs eventuellt kunna vara ett stickspår från leken ”Fruktsallad”. Jag utgår såklart från att det kommer att finnas en rad försvarsdebattörer som kommer att ha flertalet detaljerade förslag kring hur Sverige måste agera och som pekar i samma riktning som tidigare. Själv tänker jag att ”sitt still i båten” brukar funka ganska bra i de flesta lägen. D.S

8 kommentarer

Under Försvarspolitik

8 svar till “Efter ryska påsken kommer fruktsallad

  1. Hej Anna,

    Det vore intressant att höra:

    1) Om du anser att Sverig behöver en försvarsmakt överhuvudaget
    2) Om ja, vilka uppgifter ska den kunna lösa
    3) Ifall du ser några säkerhetshot mot Sverige där militär säkerhet kan behövas

    Tack på förhand,

    Oscar

  2. John

    Du har verkligen missat alla övningar Sverige har hållit tillsammans med Ryssland. Men det är väl så, vill man inte se saker så finns de inte!!!

  3. Peter

    Med tanke på att en 2 minuters sökning på nätet via Google levererade ett sökresultat som förklarar att FRUKUS står för Frankrike, Ryssland, UK och USA (7:e resultat, http://worldwide-defense.blogspot.se/2013/01/frukus-2013-naval-exercises-will-be.html) så är frågan om Anna Ek ansträngt sig mer för artikeln än att endast vara raljant.

  4. Hej John!
    Nej, de känner jag definitivt till.
    Mvh
    Anna

  5. Hej Peter,
    det är inte alltid lätt i text att få fram skillnaden mellan när man skriver allvarligt och när man raljerar, ironiserar etc eftersom text inte lika enkelt kan förmedla saker som tonläge, ansiktsuttryck osv. Det verkar dock på ditt svar som att jag lyckades!
    Mvh
    Anna

  6. Hej igen Anna,

    Jag har läst det och tycker ej att det svara på mina frågor.

    Många av de frågor/förslag du ger på att svensk säkerhetspolitik (vilket alla är väldigt viktiga) är inte strikt Sveriges försvarsmakt ansvarsområden (fattigdomsbekämpning, diplomati och folkrätt osv). Är jag rätt i att säga att du anser att FN-operationer ska vara enda målet för Sveriges försvarsmakt? Eller finns det andra säkerhetshot som Sverige behöver en försvarsmakt för att möta?

    Du skrev också:

    ”För ett litet land som Sverige är den bästa garanten för vår säkerhet att vi verkar för alla människors lika värde, kombinerat med kraftfulla nedrustningsinitiativ och försöka bidra till att folkrätten efterlevs.”

    Detta + stöd till demorkatiutveckling är väldigt viktigt, men vad gör vi när varken nedrustning, demokrati eller folkrätten utvecklas negativt? Vi får komma ihåg att folkrätten skapades, i Dag Hammrskjölds ord, ”inte för att ta oss till himmlen, utan för att rädda oss från helvetet”. Med den måldbilden har kompromisser gjorts som t.ex. att stormakters roll och rättigheter kodifierats. Detta är problematiskt i förhållande till Ryssland då alla former av tvingande åtgärder mot Ryssland kan vetoas av Ryssland själva.

    För att rekapitulera:

    1) Ska Sveriges försvarsmakt användas till något utöver FN-uppdrag?
    2) Finns det säkerhetshot mot som Sverige behöver en försvarsmakt för att möta och i sådana fall vilka?
    3) Vad bör Sverige göra om nedrustning, demokratistöd och folkrättens möjligheter att bidra till vår säkerhet minskar?

    Ursäkta för långt inlägg, men tack på förhand för svar

    /Oscar

  7. Hej igen, det hade vart kul att få svar på ovanstående. MVH