Ett kärnvapenfritt Mellanöstern

Det var ett tag sedan vi hörde av Hans Blix här hemma i Sverige. Sedan han släppte sin rapport ”Weapons of Terror: Freeing the World of Nuclear, Biological and Chemical Arms” har han varit aktiv runtomkring i olika fora.

Hans Blix har gjort oerhört mycket för att hålla frågan om kärnvapennedrustning vid liv, tryckt på regeringar att börja förhandla och jag hoppas att många av hans rekommendationer blir verklighet vid nästa års översynskonferens av ickespridningsavtalet. Ja, han har ju en oerhört diger meritlista som antagligen inte ens går att räkna upp… Tidigare generaldirektör för IAEA och ordförande för FN:s vapeninspektioner i Irak bland annat.

Idag skriver han på SvD Brännpunkt om kärnvapenhotet och möjligheten att göra Mellanöstern till en kärnvapenfri zon. Mycket bra och läsvärd artikel som även lyfter många politiska och strategiska frågor kring nedrustning!

Den 17 juni är det passande nog riksdagsseminarium. ”En kärnvapenfri värld” är rubriken och arrangeras av S-V-MP. Medverkar gör Hans Blix, Rolf Ekeus, fd diplomat och ambassadör samt ordförande för fredsforskningsinstitutet SIPRI, Henrik Salander, fd generalsekreterare för den oberoende internationella kommissionen om massförstörelsevapen samt fd chef för UD:s enhet för nedrustning och icke-spridning (NIS), Inger Holmlund, Kvinnor för Fred och så jag själv.

Moderator: Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, chefredaktör för Seko-tidningen och tidigare ledarskribent på Aftonbladet.

Med tanke på den senaste tidens utveckling, både de positiva signalerna från Obama och Medvedev kring START-förhandlingarna, samt bakslaget kring Nordkorea, känns seminariet mer aktuellt och viktigt än någonsin. Jag ser redan fram emot det!

Kommentarer inaktiverade för Ett kärnvapenfritt Mellanöstern

Filed under Kärnvapen

Kommentarer inaktiverade.