Det här är vårt ansvar

I söndags var vi med på manifestationen ”Refugees Welcome” som Grön Ungdom tog initiativ till. 15 000 personer trotsade regnet och gick till Medborgarplatsen i Stockholm för att visa stöd för kravet på lagliga vägar in i EU.

Manifestationen sändes bland annat av SVT och kan ses här: Manifestation för flyktingmottagande. Stort tack till alla som kom och stort tack till alla som jobbade med att få ihop manifestationen!

Här är det tal jag höll:

”Vi ser med förtvivlan hur människoliv släcks på flykten undan krig och förtryck. Vid de stränder så många av oss har badat spolas livlösa kroppar upp. I lastbilar med dålig ventilation kvävs människor till döds. Mil efter mil med murar och taggtråd växer fram längs våra gränser. Rasistiska och populistiska rörelser växer fram på insidan av våra gränser. Krig och förtryck pågår på utsidan av våra gränser.

Detta är vårt gemensamma ansvar. Här i Sverige och här i Europa. Som medmänniskor måste vi hjälpas åt och erbjuda skydd åt dem som flyr undan krig och förföljelse. Vi behöver samarbeta. Vi har gjort alldeles för lite för att förhindra de krig som nu pågår. Och vi behöver se det faktum att vi är delansvariga för den mardröm miljontals människor lever i just nu.

Den senaste tiden har vi fått veta att det är de illegala människosmugglarna ska stoppas. Jaha. Gör det hörrni. Men se då också till visa lite politisk vilja till att stoppa krigen. Se också då det faktum att de människor som med hjälp av människosmugglare lyckas ta sig till Europa, det är människor som flyr undan det förtryck och de krig som i många fall bedrivs med vapen länderna i den Europeiska Unionen och vi här i Sverige själva har skickat dit. Vår vapenhandel driver människor på flykt. Regeringen må också göra mycket som är bra. Men det är inte särskilt solidariskt att låta världens fattiga betala och använda var fjärde biståndskrona till att finansiera vårt flyktingmottagande, vilket är fallet för tillfället.

En del röster vill få det att låta enkelt och säga att det är bättre att hjälpa på plats. Och visst måste vi försöka göra det. Men det är inte så himla lätt. För på plats rasar kriget. Städer faller sönder och civila dödas under Bashar Al-Assads oljefatsbomber. Aktivister förföljs av totalitära regimer. Terrorgrupper avrättar dem som inte passar in i deras världsbild. På plats befinner sig människor som du och jag som undrar när detta helvete ska ta slut. Som till sist ger upp och som sista utväg väljer att fly och lämna allt de en gång hade. Människor som du och jag med känslor, drömmar och hopp om framtiden.

Gensvaret på den här manifestationen har varit enorm. Nu visar vi att vi är ett fredens och ett solidariskt Europa. Jag känner hopp. Vi ser rörelser och initiativ på flera håll. Privatpersoner och organisationer ger sig ut i egna båtar och räddar människor. Familjer som öppnar sina hjärtan och hem. Företag som ställer in personalresor och ger pengarna till hjälporganisationer. Människor som väljer att visa medmänsklighet. Som ställer krav på säkra och lagliga vägar in i EU, som kämpar för att värna om asylrätten och som vägrar köpa pratet om någon slags massinvandring när faktum är att av de nära 60 miljoner flyktingar som finns i världen så är det en liten andel som lyckas ta sig ända hit.

För vi är många som vill ta ansvar. Som vägrar acceptera fler namnlösa kroppar på Medelhavets botten. Som vägrar acceptera fler människoliv släckas under krigets bombräder. Och som vägrar att acceptera att stjärnorna i Europeiska Unionens flagga blir till en ring av taggtråd.

Låt oss visa att vi är många som tillsammans öppnar våra armar, ser våra medmänniskor och säger: Refugees Welcome.”

Tal vid manifestationen "Refugees Welcome"

Tal vid manifestationen ”Refugees Welcome”

1 kommentar

Filed under Okategoriserade

One response to “Det här är vårt ansvar

  1. Tack för de orden. Du talade även för mig.
    hälsar Åke Eriksson