Ömsinta kärlekslåtar och redo för strid

Det första som möter oss när vi kommer in är i vanlig ordning en sal med dämpad belysning, småprat, pianomusik och långa bord med mattallrikar, fruktfat på höjden, och långa rader av Loka. Stämmobesökarna minglar stillsamt runt, stannar till och äter lite vindruvor eller småpratar med en bordsgranne. Längs väggarna står olika montrar och storbildsskärmar utplacerade. Vapensystem visas upp, en ansvarig från Saab delger information och besökarna kan ställa frågor. Soldater redo att gå ut i strid flimrar förbi i bakgrunden. På en annan bild visas en hög med söndersprängt byggmaterial upp. Stämningen är gemytligt obehaglig. Som om det vore världens mest naturliga sak att äta efterrätt i sällskap av ett vapensystem i glättig förpackning. När det är dags att börja sammanträdet möts vi av ömsinta kärlekslåtar från singer-songwriters på dämpad ljudnivå i själva salen där alla sitter, som ytterligare bidrar till den skeva upplevelsen. Just när vi kom in var det en cover på Ed Sheerhans ”Thinking Out Loud” som spelades.

Vi var tre personer på Saabs årliga bolagsstämma igår på Globen. Svenska Freds äger en aktie i Saab för att kunna gå dit och ställa frågor till ledningen. Aktien köpte vi 2007 och i år räknade vi ut att vi har fått 30 kronor och 25 öre i avkastning. Eftersom vi inte har något syfte att tjäna pengar på den valde vi att skänka summan som en symbolisk gest till Gulf Center for Human Rights, som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i länder där demokratiaktivister fängslats av regimer som är vapenkunder till Saab.

Vi valde att ställa två frågor. En om Saabs ansvar för hur vapenexporten till Saudiarabien stärker regimen och riskerar att bidra till kriget i Jemen, där 600 personer beräknas ha mist livet hittills. Hälften uppges ha varit civila och nyligen kunde vi läsa om den fruktansvärda attacken på ett flyktingläger som saudiskt stridsflyg misstänks ha genomfört. Vi frågade också om Saab här och nu kunde garantera att inga mutor eller oegentligheter förekommit i Jas-affären med Brasilien, med tanke på att en åklagare just nu utreder detta i Brasilien.

På den första frågan fick vi ett ganska långt svar som i korthet handlade om att Saab bara följer lagen och att de är ett företag som är viktigt för Sveriges försvar och säkerhet. På den andra frågan berättade de att det numera finns en vitbok kring alla vapenaffärer för att undvika oegentligheter. Hur pass offentlig den vitboken är är oklart. Och självklart svarade Saabs VD att affären är mycket transparent genomförd.

För första gången fick vi uppmuntrande kommentarer från våra bänkgrannar som tyckte att det var jättebra att vi var där och ställde frågor. Det var trevligt att höra. Vi kommer att fortsätta arbeta mot vapenexporten på detta och andra sätt även framöver.

En lite komisk grej som hände var för övrigt i inledningen när alla deltagarna skulle teströsta på en till synes väldigt enkel fråga. På frågan ”Tillverkar Saab ubåtar?”, där mötesordföranden passade på att ge en känga till Australiens premiärminister, svarade 69 procent av de röstberättigade nej. Att Saab köpt upp Kockums och att ledningen själv lyfte fram detta i inledningstalen verkar ha gått ägarna helt förbi.

För er som har Facebook finns det några bilder från stämman att titta på här. Självklart är bilderna tagna innan stämman tog det sedvanliga beslutet att ej tillåta varken foto eller ljudupptagning, Saab själv undantaget.

IMG_5808

Kommentarer inaktiverade för Ömsinta kärlekslåtar och redo för strid

Filed under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.