Få människor på gatorna under helgens val på Krim

I går var det folkomröstning på Krim om huruvida en anslutning till Ryssland skulle äga rum eller inte. Valresultat om upp emot 95,5 procent för en anslutning, och på sina ställen valkretsar med siffror på över 100 procent, har rapporterats.

Att resultatet skulle bli högt till Rysslands fördel är inte förvånande, sett till den upptrissade och hotfulla situation som råder. Vi har all anledning att ställa en rad frågetecken kring befolkningens möjligheter att inför omröstningen ha en fördjupad och sansad debatt, samt om det sätt som valet genomfördes på. Någon oberoende valövervakning går inte att tala om.

Vår ukrainska samarbetspartner som befinner sig på Krim-halvön berättade i dag över telefon att det inte varit särskilt många ute på gatorna igår och att tillresta ryssar deltog i valet.

Risken är nu stor att vi står inför en långvarig frusen konflikt som sår splittring i det internationella samfundet. Att ytterligare polarisering och upprustning blir effekten snarare än diplomati och samarbete. Det är så klart bra att Ryssland och Ukraina har kommit överens om en vapenvila fram till 21 mars, men omvärlden måste se till så att denna överenskommelse inte bryts därefter. I sammanhanget är det för övrigt också viktigt att lyfta fram de vapensamarbeten som flera EU- och Nato-länder har med Ryssland, samarbeten som fortgår för fullt trots alla hårda diplomatiska ord som nu kommer ut från huvudstäderna i väst.

It takes two to tango, liksom.

2 kommentarer

Filed under Ryssland

2 responses to “Få människor på gatorna under helgens val på Krim

 1. Lars Gustafsson

  Jag alltid ryssar jagat vilt
  Säger vår minister Bildt
  Jag ryter hårt mot moskoviter
  Så fort jag mäktar jag dem biter
  Den grej vi gett dem ifrån väst
  Tror jag kan kallas: ”Trojansk häst”!

 2. JK

  Fredspristagaren Barack Obama har ägnat sig åt krigföring i Afghanistan, Irak, Pakistan, Libyen, Jemen, Somalia och Uganda — men tydligen har han mer legitima intressen att försvara vid alla de här platserna än vad Ryssland har på en halvö som historiskt tillhört Ryssland, med en Rysktalande befolkning varav de flesta vill tillhöra Ryssland igen och som annars skulle kontrolleras av en regering med fascistiska element som kommit till makten efter en kupp mot en folkvald (om än korrupt) regering. Måste vara så eftersom nästan alla så shockade över Putins tilltag istället stödjer USA/Natos krigsinsatser.