Dags att skriva motioner till årets kongress!

Dags för kongress! Illustration: Lisa Benk

Dags för kongress! Illustration gjord av Lisa Benk.

Min första kongress jag besökte var i Göteborg 2004. Tio år senare är det nu dags att träffas i Göteborg för kongress igen, den 24-25 maj. Föreningsdemokratin är viktig och en av huvudpunkterna på en kongress är att tillsammans diskutera hur fredsarbetet ska bedrivas de kommande åren.

Vilka fredsfrågor är viktiga anser du och på vilket sätt ska vi bedriva dem? Vad borde Svenska Freds inrikta sitt arbete på de kommande fyra åren? Har du någon hjärtefråga som du tycker saknas i fredsarbetet?

Förutom att vi så klart löpande håller kontakt med och försöker lyssna in medlemmars olika önskemål (och försöka omsätta dem i handling när vi har möjlighet), är kongressen det forum där du som medlem kan vara med och påverka föreningens arbete och inriktning genom att skriva motioner och delta i debatten på plats. Det handlingsprogram som kongressen fattar beslut om är det som sedan styr verksamheten vi kommer att ägna oss åt de kommande åren, så här kan du vara med och påverka inriktningen på fredsarbetet. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga för att motionera till kongressen går det bra att kika här, eller kontakta vår organisationssekreterare Sandra Szymanska så hjälper hon dig.

Kongressen är även ett trevlig tillfälle att träffa gamla bekanta och lära känna nya människor. Det var nog det jag uppskattade mest vid min första kongress. Jag fick en bra överblick över hur pass bred spridning det är bland våra medlemmar i åsikter och ställningstaganden kring olika fredsfrågor. Jag tyckte det var oerhört givande att lyssna på debatten i de olika frågorna som togs upp. 

Vi kommer även ha fotoutställningen om Burmas minoriteter med oss på plats, med seminarier och festligheter på lördagskvällen.

Utifrån ett samhällsdemokratiskt perspektiv vill jag också uppmana er att gå och förtidsrösta i EU-valet eftersom det äger rum på söndagen den 25 maj. Du hittar kalendariet för förtidsröstning här på Valmyndighetens hemsida. För dig som bor i Sverige kan du förtidsrösta från och med 7 maj.

Här kan ni läsa mer om kongressen, handlingsprogrammet som ni kan skriva motioner på, och få information om hur ni anmäler er. Sista dag för att skriva motioner är den 24 februari. Kongressen är även det tillfälle då styrelsen för de kommande två åren ska väljas. Information om hur man kontaktar valberedningen med nomineringar finns på sidan jag länkade till här i början av stycket. Här kan ni se vilka som sitter i nuvarande styrelse.

Jag ser fram emot att träffa er i Göteborg!

1 kommentar

Filed under Organisation

One response to “Dags att skriva motioner till årets kongress!

  1. Anonym

    Var en av de som lyssnade på dig i Studio Ett igår. Vad bra att du täppte till munnen på den vapenkramande Odenberg så att han inte fick en syl i vädret och kunde sprida sin vapenaggression. Läs gärna http://seigenom.wordpress.com/

    U. Topi