Skiljedom som fredsfrämjare i Sydamerika

”¡Combate naval de Iquique!” brukade min vän Alberto utbrista när vi satt i deras kök i Kroksbäck, Malmö, och spelade bingo. Eller lota som det egentligen heter. Då visste alla att det var nummer 21 som dragits ur påsen och att den rutan skulle kryssas i.

Den 21 maj 1879 utspelade sig nämligen detta sjöslag utanför staden Iquique, som i dag tillhör Chile. Jag har inte stött på många chilenare som inte kan sina historiska datum och årtal. De sitter liksom bara som ett rinnande vatten. Följaktligen bestod lota-påsen av en hel radda siffror och nummer som var och en hade en egen referens till en historisk händelse. Efter ett tag satt även jag och rabblade väpnade drabbningar, helgdagar, statskuppen och annat, och mina motspelare prickade av sina spelbrickor på löpande band.

En konsekvens av de krig som pågick mellan Chile, Bolivia och Peru i slutet av 1800-talet var att Chile utökade sitt territorialvatten rejält – Peru blev av med en stor del av sin kustremsa och Bolivia förlorade hela rubbet. Man kan ganska lugnt säga att det var ett krig som satte sina spår på alla olika sätt; ekonomiskt, politiskt, mänskligt, osv. Relationerna är i dag långt ifrån helt stabila mellan länderna och misstron finns där hos många. Men som tur är har inte några nya krig brutit ut mellan dem sedan dess.

I dag vann Peru en liten seger för att få tillbaka en del av det vatten det blev av med för omkring 130 år sedan. Chile och Peru har nämligen haft en gränsdragningstvist uppe hos Internationella Domstolen, ICJ, för avgörande och i dag kom beslutet att Peru ska återfå delar av vad som förlorades i slutet av 1800-talet. Beslutet har tagits emot med oro från chilenska fiskare som är rädda för att deras arbete nu är hotat. Jag gissar att en och annan nationell stolthet för la patria också har fått sig en törn. Peru har å sin sida tagit emot beslutet med ett större mått av positiva känslor. Fullt förståeliga reaktioner från båda sidor.

Havsdispyter i Sydamerika.

Havsdispyter i Sydamerika (bild från 2008).

Länderna har dock, motsättningarna till trots, även en historia av att samarbeta på många områden, bland annat inom handel och investeringar mellan länderna. Jag hoppas att de hittar sätt att fortsätta samarbeta och vidareutveckla de fredliga relationerna även efter avgörandet i ICJ. Peru ska dock ha skickat poliser till Tacna beläget nära gränsen till Chile, något som skulle kunna trappa upp konfliktsituationen.

Presidenterna i både Chile och Peru har dock tidigare sagt att de kommer följa domstolens utslag. Vilket också är själva poängen med att ha en opartisk domstol som kan vara skiljedomare i en konflikt. Så att det inte behöver bli väpnade sammandrabbningar. Alla som vänder sig dit köper premisserna och lovar att följa spelreglerna. För är det inte så att i princip alla länder hävdar att de har fredliga syften? Skiljedom är förresten en väldigt vanlig tvistlösningsmetod inom handelsdispyter. Världens länder borde också komma till den punkt där de kan inse värdet av att främja fredlig konflikthantering via internationella domstolar istället för att dra ut i krig.

Ungefär som i lota. Det må uppstå mycket tandagnissel och diskussion längs vägen, men för det mesta ställer alla upp på reglerna och accepterar utslaget. Det är verkligen ruttet att behöva att förlora på grund av en dåligt blandad påse med bingosiffror, eller att ha blivit tilldelad en taskig bricka, men det är trots allt bara ett spel. I frågor som handlar krig och fred, om människors liv och död, borde varsamheten om att följa de överenskomna internationella reglerna vara ännu större. Och skulle det nu inte gå, borde konflikterna hänskjutas till en internationell domstol för skiljedom, istället för att ta till vapenskrammel. Det är för viktigt för att lämnas åt slumpen.

Det må finnas dåliga förlorare i sällskapsspel, förlusten kan svida eller kännas orättvis. Men är det inte också så att sällskapsspel kan vara en rätt trevlig umgängesform, med många skratt och som kan leda till nya bekantskaper, lärdomar och samarbeten som man inte hade sedan innan?

Kommentarer inaktiverade för Skiljedom som fredsfrämjare i Sydamerika

Filed under Konflikthantering

Kommentarer inaktiverade.