Rapport från Maidan, Kiev

Min kollega Björn är i Kiev just nu för att träffa fredsnätverk från regionen, men har också passat på att besöka Euromaidan-demonstrationerna. Den här rapporten trillade alldeles nyligen in i våra inkorgar här på kontoret. Den var intressant att läsa, så jag tänkte att jag delar med mig av den här på bloggen också.

”Jag deltog vid ett stormöte med ett östeuropeiskt fredsnätverk, som av en tillfällighet genomfördes bara två kvarter från Maidan, Kievs centrala torg, mitt under den ukrainska proteströrelsen. Under dagen har jag tagit del av händelserna här och hört en hel del åsikter om situationen. Jag har pratat med aktivister som tidigt samma morgon stått i den mänskliga sköld som förhindrade kravallpolisen från att rensa torget där proteströrelsen barrikaderat sig.

Maidan, Kiev / Євромайдан

Maidan, Kiev / Євромайдан

Runt omkring själva Maidan, råder en energisk stämning, det märks att något stort är på gång. De flesta är här framför allt för att protestera mot regeringen Janukovitj, som så drastiskt svängde från Europa till Ryssland, och mot polisvåldet som den tillåtit mot demonstranterna. Samtidigt berättar flera av dem jag pratat med att det finns nationalistiska element bland demonstranterna. Men någon påpekar till mig att det rör sig om civil nationalism, inte etnisk nationalism, och det är Ukrainas bästa de eftersträvar. Till och med det högerpopulistiska partiet Svoboda är idag för EU-integration.

Fast mitt intryck är att Euromaidan inte längre handlar om EU-avtal eller framtida medlemskap, utan det är nu snarare en ren missnöjesyttring. En demonstrant jag träffar säger: ”Det spelar ingen roll längre vilken väg Janukovitj väljer, det är för sent. Han lät polisen använda övervåld mot fredliga demonstranter, nu får det vara nog. Det här är folkets revolution och han måste avgå.”

En överväldigande majoritet av demonstranterna är fredliga, men det har funnits extremistiska element, som av vissa anses ha provocerat fram polisens våld. Men de jag pratar med tycker inte att det är avgörande, kravallpolisen som sattes in har också attackerat både fredliga förbipasserande och journalister.

Trots de hundratals skadade människorna under konfrontationerna och risken för ytterligare sådana, är det ändå en förhållandevis fredlig stämning som råder. Vi passerar polisbarrikaden framför presidentpalatset, där demonstranter med ukrainska flaggor poserar tillsammans med leende poliser inför kameror. Oleg, aktivisten som stått i demonstranternas barrikad denna morgon, berättar att de försöker se till att ingen ska komma till skada. Vid ett tillfälle när kravalltrupperna försökta trycka sig förbi dem, hade en polisman ramlat och tappat sin sköld. De stannade då upp för ett ögonblick, polisen fick resa sig och en demonstrant gav skölden tillbaka till honom. Sedan fortsatte poliserna åter att försöka pressa sig fram.

Men demonstranterna här är i en överväldigande majoritet gentemot poliserna, och till helgen planeras förnyade massmöten. En bred ukrainsk rörelse, med positiva erfarnheter från en tidigare revolution, verkar faktiskt kunna lyckas avsätta Janukovitj.”

2 kommentarer

Filed under Ryssland

2 responses to “Rapport från Maidan, Kiev

 1. Fredrik

  Passar på att säga att du gjorde en bra insats i P1 morgon om JAS och Brasilien.

 2. Du skrev: ” med positiva erfarnheter från en tidigare revolution”. Nu vet vi idag att George Soros och andra har hjälpt till 2004-05 och att det var ingen stor, fri orange ”revolution”. Det slutade 2010 i en debakel. Delvis var det ett ”media hype” bara, och man ljugade för människor och väckade förhoppningar för alla i Ukraine – men nästan ingen hade det bättre efter det.

  Timoschenko var just en sådana dåligt Oligark som Janukovitij är. (Det visste förresten alla som berättade så mycket prinsessa-sagor över henne i 2012. Darför att Timoschenko var precis som dåligt för folket som Janukovitij förlorade hun makten i 2010… Till exempel berättade amnesty international 2009 hur ganska dåligt fängelse i Ukraine är – vem var Ministerpresident i 2005 och 2007-2010…Just det….Timoschenko. Oj oj, är vår tidningar ensidigt…Ingen ord om det fanns. Man kan inte tro det.).

  Visste du att Klitschko, den nya stjärnan för EUn, är inte så riktigt bra? Han började med den tyska ”Konrad-Adenauer-Stiftung”, CDU (Merkels parti) – darför att Merkel och andra behöver en ny politiker för Ukraine som är ”för EUn”. Klitschko jobbar tillsammans med Timoschenko-parti OCH med fascisterna! Ukrainska fascister är helt fruktansvärt! Ingen skriver om det.
  Visste du att EUn, och till och med Carl Bildt, ville att priset für gas och energin skulle vara 40% högre för alla (fattiga också) i Ukraine, det var en del i förhandlingar med Ukraine? Men det kan man inte läsa i DN eller i tyska tidningar.

  Det är inte så svart-vit som man berättar det för oss, även om man önskar att en upprörelse kommer att göra allting bättre för människor.
  I Syd-Europa revolterade många miljoner, i Grekland och Spanien 80% av hela folket – år för år…. I Ukraine är det 1-2%….men vad säger och berättar medier? Det är liksom användningen av dubbla måttstockar, verkligen!
  Sverige liksom Tyskland säger, om 50-90% protesterar i Syd-Europa: då kan vi gör ingenting… Vet du, i Spanien dör, varje vecka, människor, de tar livet av sig darför att EU-politiken gör de så resignerad och fattig…Och i Grekland är det inte bättre…
  Varför vaknar vi inte? Hur skulle det bli i kriget? Faktiskt lever vi i en ny ”cold war” – och då är det viktigt för Svenska Freds att titta på den hela bilden.

  Jag är såklart inte för en Oligark som Janukovitij eller Timoschenko – men ibland är det viktigt att inte tro vad DN eller många medier berättar. Vi tänkar för ofta att vår journalister vore ganska ”opartiskt”. Men det stämmer inte alls. Om du vill läsa – du måste inte tror på vad han skriver, säkert inte^^ – en annan perspektiv, så finns det här, också från Kiev. http://www.counterpunch.org/2013/12/20/what-really-happened-in-ukraine/

  En vän som bor i Ukraine berättade för mig att många på Maidan tänker ”det vore bättre att de skulle ha en Merzedes (EU) än en Lada (Ryssland)”. Herregud, det är fruktansvärt naiv…Kanske för Ukraine vore det bättre att försöka vara fri – inte med Ryssland för mycket och inte med EUn som är så otroligt oärlig och orättvis…. Ukraine är inte 100% för EUn – 50% av alla i Ukraine pratar ryska! (Till och med, Timoschenko, hun kunde inte prata ukrainska, men igen – det berättade nästan ingen för oss i ”hype-times”.).

  Det känns som om vi ”adopterar” upprörelser. Det är inte bra. Ukraine behövdes friheten, och att man lyssnade på ALLA.
  Det verkar som om EUn och USA bestämmer allting – och titta hur världen är med det. Vi är i en ”new cold war”, som sakt, och det är viktigt att Svenska Freds stannar opartiskt och – för fred. USA och EUn är inte alls för fred, makt is viktigare för båda (Afghanistan, Irak, Pakistan, Libyen, Syrien, osv.). Då kan du vara säker på.

  Tack för att du läsde, och jag önskar alla från Svenska Freds en ganska bra jul och en bättre 2014!