Begravningståg för vapenexporten

Begravningståg för vapenexport i Almedalen.

Begravningståg för vapenexport i Almedalen.

I backen ner längs Hästgatan i Visby ljöd en stilla begravningssång och ett helt tåg med ett 60-tal svartklädda redo att säga farväl till vapenexporten följde efter i en lång stilig svans. Restauranger och affärer skruvade ner volymen när de små gränderna i Visby upptogs av Amnestykörens ljuva stämma i det begravningståg som vi i Svenska Freds arrangerade tillsammans med Amnesty, Svenska Kyrkans internationella arbete, Svenska Kyrkans unga, IKFF och Kristna Freds.

Sakta gick vi tillsammans från Österport ner till stranden bakom Almedalsparken. Onsdagen den 3 juli 2013 runt kl 18.30 begravde vi vapenexporten i Almedalen vid vattnet intill Kallis. Sen hade vi så klart glädjefest med jazzband och dans.

Många var det som stannade till och plåtade tåget. Många reagerade i sociala medier och nästan uteslutande alla var positiva till manifestationen. Förutom Carl Bildt om man ska tro TT-reportern Owe Nilsson.

Utrikesministern upprörs över den begravda vapenexporten

Utrikesministern upprörs över den begravda vapenexporten

 

Kampsportaren och skådespelaren Musse Hasselvall var en som uppmärksammade oss på stranden. Han knäppte den här fina bilden och la på sitt Instagram.

Musse Hasselvall uppmärksammar #Farvälvapen

Musse Hasselvall uppmärksammar #Farvälvapen

 

Radioteaterns chef Stina Oscarson skrev på sin Facebook: ”Reflekterar över att beväpnade poliser bevakar Fredsrörelsens stillsamma begravning av svensk vapenexport medan jag obehindrat kan gå på Försvarspolitisk Arena och plocka blanka försäljningsbroschyrer för JAS Gripen.”

Så här stod det i vårt begravningsprogram:

”Idag tar vi farväl av den svenska vapenexport som under en alltför lång tid bidragit till att göda krig och konflikter, till brott mot mänskliga rättigheter, till fattigdom och till att stärka diktaturer. Redan under mellankrigstiden började Sveriges moderna vapenexport ta form och Sverige var i början av 2010-talet en av de största vapenexportörerna per capita och världens tionde största vapenexportör. Vi har under åren bevittnat hur kreativa undantag från de svenska riktlinjerna för vapenexport lett till en kraftig ökning av vapenexporten. Att ha en betydande roll på den internationella vapenmarknaden har fått konsekvenser för arbetet för fred, mänskliga rättigheter, utveckling och demokrati i världen.

Idag minns vi stora skandaler som Saudiaffären, vapensmuggling till Dubai och Bahrain och mutskandalen i Indien. Vi minns de vars rättigheter förtryckts och de vars resurser slösats på onödiga vapenköp. Vi minns också alla de som fått betala det högsta priset – de som förlorat sina liv på grund av svenska vapen. Idag är det dags att gå vidare in i en tid där försvar och skydd inte alltid handlar om vapen och krig. En tid där Sverige kan bli världsledande på andra arenor och faktiskt stå upp för mänskliga rättigheter och civilt fredsbyggande. Vapen eller militär säkerhet kan aldrig skapa den verkliga säkerhet, verkliga utveckling och verkliga fred som vår jord så desperat behöver. Den svenska vapenexporten har begravt allt för många. Nu begraver vi den.”

Därefter bröt festligheter ut till jubel och tonerna av ett jazzband i solnedgången, konfettiregn och champagneglas fyllda till bredden med Pommac.

Skål för vapenexporten som är begravd!

Skål för vapenexporten som är begravd!

Begravningståget nominerades till tävlingen hetast i Almedalen, men den vanns av en kampanj för Dawit Isaak. Välförtjänt vinnare! Nu går kampen vidare för att se till så att vapenexporten stannar där den hör hemma begraven långt ner under jord!

Fredsakademin begraver vapenexporten

Fredsakademin begraver vapenexporten.

1 kommentar

Filed under Vapenexport

One response to “Begravningståg för vapenexporten

  1. CS

    ”champagneglas fyllda till bredden”! Hur breda var de då? Jag kan tänka mig att de var fyllda till brädden!