Alla folks frihet, hela världens fred

Carl Lindhagen 1 maj 1940

Carl Lindhagen 1 maj 1940

… är en paroll som använts länge av Socialdemokraterna och arbetarrörelsen i olika sammanhang. Testa gärna att googla det så kommer du att märka hur spridd den är. Jag tror att den kanske har funnits så länge att det antagligen inte finns så många som vet var den ursprungligen kommer ifrån. Den är bra, den är slagkraftig och den är skriven av Carl Lindhagen, jurist, idealist, individualist och mångårig aktivist i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Carl Lindhagen var aktiv i många frågor och partier under sin tid. Miljöfrågor, kvinnors rättigheter, djurrätt, han var ledamot och aktivist i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, styrelseledamot i Folkpartiet (då Frisinnade landsföreningen), aktiv i Vänsterpartiet och Socialdemokraterna (riksdagsledamot 1909-17 och 1923-40), för att ta några av alla exempel på ämnen samt organisationer som Carl Lindhagen engagerade sig i. Han var även republikan, borgmästare i Stockholm mellan 1903-30 och juridisk rådgivare åt exekutorerna till Alfred Nobels testamente, för att ta ytterligare exempel på hans engagemang och gärning. Ni kan läsa mer i riksarkivets artikel här. Även Wikipedia har samlat lite information här.

Hans fasta övertygelse i sakfrågorna går som en röd tråd genom hans liv. Det var antagligen detta som också gjorde att han skiftade politiskt parti emellanåt. Man kan antingen se det som en person som var ombytlig. Jag ser det dock som ett tecken på att Carl Lindhagen hade ett stort engagemang för det han trodde på. Och att freden inte känner några särskilda partipolitiska gränser, utan det finns människor inom många block, ideologier och konstellationer som anser att fredsfrågor är viktiga att kämpa för. Och att ibland är vägarna inte alltid framkomliga på samma ställe hela tiden. Jag vet själv i dag personer från nästan samtliga politiska partier i Sverige som är medlemmar i Svenska Freds.

Men vad har då detta inlägg med Socialdemokraterna att göra?

Jo, följande.

Nästa vecka är det kongress i Göteborg. Vi hade först inte tänkt åka, men när vi upptäckte att vapenindustrin skulle vara där hela veckan och lobba insåg vi att vi behövdes på plats för att vara med både som moraliskt stöd åt de som vill argumentera för nedrustningsfrågor men också vara en motvikt mot vapenindustrin på plats i debatten. Det är inte särskilt svårt att lista ut vilka beslut de vill påverka.

Socialdemokratin och den bredare arbetarrörelsen har genom historien haft många ledande fredskämpar, bland annat vår förra ordförande Per Anders Fogelström (1963-77), och jag vet att det finns många starka fredsröster även i dag. Men vi tänkte att det skadar aldrig att vara med och uppmuntra och stödja dem på plats. Kongressens beslut om i vapenexportfrågor kan få stor påverkan på möjligheten att antingen fortsätta sälja vapen till länder som Saudiarabien, eller så får vi ett beslut som innebär att dessa vapensamarbeten upphör.

Eller om vi säger så här. Så fort vi såg att vapenindustrin skulle vara med på (S)-kongressen sneglade vi på Carl Lindhagens skylt som numera hänger på väggen på vårt kontor. Det var bara att plocka ner den med ett stadigt grepp och börja packa väskan för att påminna om den det viktiga historiska arvet och kampen för en fredligare värld. Vapenindustrin själv kommer sannolikt aldrig att ta första steget i den riktningen. Det måste komma från politiskt håll.

Fredsfrågorna kräver breda överenskommelser och engagemang från många olika aktörer och håll, som är beredda att ta ledningen och fatta modiga beslut för framtiden. Varför inte börja med att stoppa vapenexporten till diktaturer, krig och länder som kränker mänskliga rättigheter? Ulf Bjereld bloggar också om vapenexportfrågan på s-kongressen här.

Min kollega Linda Åkerström och jag kommer att vara på plats på Svenska Mässan under torsdagen, den dag vapenexportmotionerna ska behandlas, för alla som vill ha hjälp med argumentation eller bara lite uppmuntrande ord. Varmt välkommen förbi kaféet mellan 11-13 på torsdagen. Ni kan också nå oss onsdag kl 18-22 och torsdag 8-19 på 0707-634851/0709-540513.

Tillsammans påbörjar vi arbetet för alla folks frihet, hela världens fred och avrustning överallt.

Tillsammans börjar vi!

Tillsammans börjar vi!

Kommentarer inaktiverade för Alla folks frihet, hela världens fred

Filed under Mänskliga rättigheter, Vapenexport

Kommentarer inaktiverade.