Ngwe Kyar Yan

Ngwe Kyar Yan. Foto: Anna EkI samband med saffransrevolutionen 2007 blev flera munkar från klostret Ngwe Kyar Yan i Yangon arresterade. Det var i det här och flera andra kloster som de fredliga protesterna började och flera ledare från Ngwe Kyar Yan fängslades och utsattes för tortyr och misshandel. Den 26-27 september 2007 raidade juntan deras kloster och slet ut munkarna på gatan och rev av dem deras kläder. De blev beskjutna med gummikulor. Fönster krossades och många skadades oerhört svårt. Hela kvarteret runt deras kloster spärrades av. Rapporter förekommer också om att några munkar ska ha dödats på andra ställen i Yangon.

Ngwe Kyar Yan är känt för sin opposition mot regimen och för sitt långvariga arbete för demokrati och fredliga protester mot militärerna. I går fick vi möjligheten att besöka dem under en kort stund på förmiddagen och prata med varandra. Några tecken på att de skulle ha gett upp finns inte. De är fast bestämda att fortsätta sitt arbete med demokratiprocessen och samhällsförändringen.

De har en bred ansats i sitt engagemang. När de har råd åker de ut till byar och till konfliktområden för att förespråka fredliga metoder för demokratiarbete och också ingripa i spända situationer genom medling. Något som har framkommit under tiden vi har varit i Burma är hur känslig relationen är gentemot den muslimska befolkningen. Munkarna från Ngwe Kyar Yan försöker sprida kunskap om alla människors lika värde och att det i demokratikampen ingår att också inkludera människor som tror på andra religioner.

Några spår av räden mot klostret finns i dag inte kvar. Faktum är att militären själv kom dit och sopade igen spåren efter sig och lagade de krossade fönsterna.

I dag, 2013, ser situationen något annorlunda ut i Burma än 2007 – på pappret. Landet har fått en president som ledare istället för en general. Från internationellt håll prisas presidenten Thein Sein som en förändringskraft. Affärsrelationer utvecklas i en rasande fart, det lättas på sanktionerna, och den politiska ledningen för Burma tas emot med öppna armar världen över. Kraven och diskussionerna om mänskliga rättigheter har i mångt och mycket tystnat. När Sveriges regering var i Yangon i november ska det enligt källor som var med på plats inte ha ägnats många minuter åt att diskutera de etniska gruppernas ställning, mänskliga rättigheter eller demokrati. Istället var det en enda stor handelsdelegation som ville diskutera affärer. Det är oerhört illa att det svängt så snabbt. Handeln måste gå hand i hand med tydliga krav på mänskliga rättigheter.

För det är så det är. Om det är något som alla aktivister vi har träffat är överens om så är det att demokratiprocessen är bara en fejk. Övergreppen finns kvar, väpnade konflikter pågår fortfarande, militären har makt att komma tillbaka när de själva vill och fortsätter styra bakom kulisserna.

Fråga bara munkarna på Ngwe Kyar Yan. Så fort något händer ringer militären dit för att kontrollera vad de gör. De blir spanade på hela tiden. Presidenten däremot, han har nyligen fått fredspris.

Ni kan läsa mer om saffransrevolutionen här  och här.

Kommentarer inaktiverade för Ngwe Kyar Yan

Filed under Burma, Mänskliga rättigheter

Kommentarer inaktiverade.