Enligt ISP går det att beväpna diktaturer med nuvarande lagstiftning

Statistiken för förra årets vapenexport presenterades i dag. Den visar på en minskning på 30 procent sedan året innan, ner till 9,8 miljarder från 13,9 året innan. Det är bra att det skett en minskning, men det är från en rekordnivå. Minskningen är inte en effekt av att någon skulle ha fattat ett beslut om att den ska minska, det råkade bara vara så att vissa affärer är klara och slutlevererade. Det finns ingen garant för att detta skulle vara en ihållande trend, tyvärr. Eller än, ska jag kanske säga. Vi fortsätter vårt arbete för att stoppa vapenexporten till diktaturer, vilket kommer att få effekt på vapenexporten i och med den lagändring som syftar till att skärpa vapenexporten till diktaturer.

Vi skickade ett pressmeddelande strax efter lunch (se bl a här på SvD.se) och har nu också pratat med Ekot. Ni kan lyssna på inslaget här. Saudiarabien är näst största kunden i år igen. Tre av de fem största mottagarländerna; Saudiarabien, Pakistan och Thailand, är att klassa som ickedemokratier.

Jag vet inte om det finns någon annan fråga där gapet mellan folkopinionen och den förda politiken är så omfattande. Opinionundersökningar visar gång på gång att 8 av 10 svenskar inte vill beväpna diktaturer. Ändå sker det år efter år. Det är skandalöst att Sverige fortsätter att sätta vapen i händerna på regimer som slår ner sin egen befolknings krav på demokrati. Vapenexporten fortsätter som om den arabiska våren aldrig ägt rum.

I inslaget i Ekot kan ni höra ISP:s generaldirektör säga att de bevakar utvecklingen noga i länderna. Men någon skärpning har det inte varit fråga om. Tvärtom har nya tillstånd beviljats till Bahrain under förra året, i juli, trots att demokratiprotesterna fortsätter två år efter att arabiska våren nådde dit och folk samlades vid Pärlrondellen (ett monument som regimen snabbt såg till att riva efter att människorna avhysts därifrån våren 2011…).

ISP säger också i inslaget att ”Vi är en förvaltningsmyndighet under 1992 års krigsmateriel-lagstiftning, så tills dess att det finns en ny lagstiftning, så har vi att tillämpa den lagen.” 

Det svaret innebär att ni som har invändningar mot att det behövs en ny lagstiftning om vapenexport för att det redan finns ett kriterium om mänskliga rättigheter, och tycker att om bara det kriteriet efterlevdes så skulle vi inte ha någon export till diktaturer, ja, ni får helt enkelt hitta nya argument för att inte förändra lagen.

Är du också upprörd över att Sverige fortsätter att beväpna diktaturer? Vi fortsätter under det här året vår kampanj för ett demokratikriterium och tänker inte ge oss förrän vapenexporten har upphört. Och dagens vapenexportstatistik visar att vårt arbete behövs. Vill du stödja det arbetet får du gärna bli medlem hos oss, så att vi är ännu fler som hjälps åt tillsammans. Läs mer här om hur du går tillväga.

2 kommentarer

Filed under Vapenexport

2 responses to “Enligt ISP går det att beväpna diktaturer med nuvarande lagstiftning

 1. klemperer85

  I Tyskland är det fruktansvärt också – kanske ännu värre än i Sverige? Kanslerinna Merkel och kristdemokraterna/nyliberaler CDU/FDP tycker att beväpna diktaturer som Saudi-Arabien och Quatar är bra. Merkel säger att Saudi-Arabien vore ”Stabilitetsfaktor”… Men det är en diktatur!!
  Övriga parterna (miljö eller socialdemokraterna) gör nästan ingenting. Lite valpropaganda då och då, men annars gör de inte så e mycket mot vapenexport.
  I Tyskland ”Die Grünen” (miljöpartiet) var, under lång tid, emot vapenexport. Men nu partiet förändrade. Vår miljöpartiet är ”höger” och moderat nu. Det är ett problem, faktiskt – många i Tyskland fortfarande tror partiet vore emot vapenhandel. Det stämmer inte mer….

  Bara vår (små) vänsterpartiet är ”på riktigt” emot vapenexport i diktaturer.
  Jan van Aken från tyska Vänsterpartiet säger att mer än för 1,3 miljarder euro(!) vapenexport till Saudi-Arabien har godkänts i Tyskland i 2012…(Junge Welt, tyska tidning, 13.2.2013, ”Mehr deutsche Waffen für Saudi-Arabien” – ‘mer vapen till Saudi-Arabien’).

  ”Gödkänt” är inte ”såld” – men tendensen är klart… I Sverige som du säger 8 av 10 inte vil beväpna diktaturer. Kanske det är samma sak i Tyskland. Men här tänker 73% alltid ”Merkel är bra” – det spelar ingen roll vad hun gör…för vapenexport, emot… ”Merkel är bra”…Motståndet är låg just nu, tyvärr.
  Så bra att det finns Svenska fred-föreningen. Tack för alla dina informationer, det är verkligen viktig, för tyska också!

 2. klemperer85

  Mina siffrar var fel. Tyskland exporterade (verkligen!) i 2011 vapen för 1,3 miljarder och 2012 vapen för 2.1 miljarder (!) till diktaturen i Saudi-Arabia. Regeringen Merkel berättar om det bara efterhand. Det är väldigt demokratiskt, va?

  Om du är interesserad av tyska och inte bara svenska vapenexporter till diktaturen – det finns en radio raport här (på svenska^^):
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5438854