En kvart mot diktaturer

Mina kollegor Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor, och Christoffer Burnett-Cargill, generalsekreterare, var igår hos KEX.

För er som inte känner till KEX,  är det den utredning som regeringen har tillsatt för att utreda hur Sverige kan skärpa vapenexporten till diktaturer. Beslutet att en skärpning ska ske är alltså redan fastslagen. Nu är frågan om hur det ska gå till. Utredningen som sådan är något vi har arbetat för länge, bland annat genom vår senaste kampanj för ett demokratikriterium i vapenexporten. Att Sverige beväpnar diktaturer rimmar illa med målen om att främja mänskliga rättigheter i utrikespolitiken, liksom att det är rent moraliskt förkastligt att beväpna regimer som slår ner sin egen befolknings krav på demokratiska reformer.  Under 2011 gick 60 procent av Sveriges vapenexport till länder där det förekommer grova och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna, en summa motsvarande drygt 8 miljarder kronor.

Vi fick 15 minuter i går, måndags, att ge vår syn på utredningen och det direktiv som den fått, följt av 10 minuters frågestund efteråt. Som ni förstår fanns det inte en chans att kommentera allt som skulle behöva belysas och lyftas fram. Vi hoppas att vi får möjlighet att besöka utredningen igen. De ska vara klara senast december 2014. Vi kommer följa utredningens arbete noga och har också anledning att återkomma inom kort till ledamöterna med svar på några av de frågor Linda och Christoffer inte hann med att besvara i går.

Några exempel på andra aktörer som också besökt utredningen den här veckan är Svenska Kyrkan, IKFF, Diakonia. Här hittar ni vad vi lämnade in: Svenska Freds underlag till KEX. En annan uppgift för utredningen är att undersöka hur öppenheten och insynen i vapenexportfrågor skulle kunna ökas, vilket är väldigt bra. I denna anda delar vi därför med oss av våra synpunkter helt öppet. Jag har kollat på SOFF:s och IF Metall:s hemsidor men hittar inte någon information om vilka deras synpunkter är. De hade också anmält intresse för att närvara.

KEX-pistol

KEX-pistol. Tyvärr uppäten sedan länge. Det hade kanske passat som fika i går.

Kommentarer inaktiverade för En kvart mot diktaturer

Filed under Mänskliga rättigheter, Vapenexport, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.