Sätt press på Ryssland istället för att lätta på vapenembargot

I dag väntas Storbritannien och Frankrike föreslå EU:s råd för utrikes frågor att vapenembargot mot Syrien ska lyftas i vissa delar. Situationen i Syrien är svår och vi är många som känner frustrationen koka inombords när vi blir påminda om den låsning i FN:s säkerhetsråd som hindrar minsta agerande i termer av embargon eller ens fördömanden från omvärlden.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vädjade så sent som igår till alla parter i konflikten att upphöra med dödandet. Då borde inte EU två dagar senare vidta åtgärder som går tvärs emot Ban Ki-moons linje. EU bör istället sätta tydlig och hård press på Ryssland och utnyttja sin mjuka makt till fullo för att förmå dem att upphöra med vapenlasterna och stödet till al-Assad och istället få till stånd en transition.

Om EU istället väljer att lyfta delar av vapenembargot är jag rädd för att det kommer ge Ryssland vatten på sin kvarn att fortsätta förse Assad-regimen med vapen och militär utrustning, något som kommer leda till ytterligare upptrappning i konflikten. I förlängningen kommer det troligen också minska EU:s trovärdighet i framtida kritik gentemot stater som beväpnar olika fraktioner i väpnade konflikter. Vi känner inte heller till alla grupper inom rebellrörelsen i Syrien och några grupper har väldigt sekteristiska inslag. 

Vi skickade nyss ett gemensamt pressmeddelande tillsammans med andra europeiska fredsorganisationer för att rikta kritik mot förslaget att lyfta embargot. Regionen behöver färre vapen, inte fler. Fler vapenlaster riskerar att förvärra situationen och göra en lösning än mer avlägsen genom att krigföringen riskerar att trappas upp. Krisen i Mali som pågår i detta nu har nåtts av en mängd vapen från Libyen och är ett bra exempel på hur vapenleveranser riskerar att göra saken värre. Också den libyska civilbefolkningen är satt i stor fara genom all den ammunition och de vapen som cirkulerar i landet.

Kommentarer inaktiverade för Sätt press på Ryssland istället för att lätta på vapenembargot

Filed under Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.