Syrien och klustervapen

DN har i dag en artikel om användningen av klustervapen i Syrien. Titta gärna på bildreportaget. Det är bra att detta lyfts fram mer.

Det har kommit rapporter om just detta löpande under hösten och Human Rights Watch har tidigare konstaterat att al-Assad använt klustervapen mot befolkningen.

Precis som Ove Bring säger kan stater fördöma användandet av klustervapen, som ytterligare en markering mot våldet i landet, men också för att stärka normen mot klustervapen i sig. Jag har inte sett Sverige göra något sådant fördömande än, och rapporter från våra samarbetsorganisationer som frågat Sveriges representanter på plats i olika FN-forum meddelar att dessa sagt att det är högst osannolikt att det skulle komma något fördömande från Stockholm.

Det är väldigt synd. Jag hoppas att regeringen tänker om och istället gör fler uttalanden mot användandet av klustervapen, både i Syrien och på andra ställen. Tyvärr verkar det som att klustervapenförbudet inte ses som särskilt viktigt. Istället hänvisar man till ett annat forum, CCW, där det i åratal diskuterats möjligheten att upprätta ett protokoll, men inte kommit någonvart. (det var för övrigt en av anledningarna till att frågan lyftes ur det forumet och konventionen mot klustervapen, CCM, kom till och vi nu har ett internationellt förbud mot klustervapen)

Cluster Strike southern Lebanon. Photo: Sean Sutton, Mines Advisory Group

Cluster Strike southern Lebanon. Photo: Sean Sutton, Mines Advisory Group

Men man kan ju alltid hoppas på en förändrad hållning från UD. Det känns liksom som att någon gång måste väl regeringen inse att de inte kan fortsätta att hänvisa till ett protokoll som ännu inte finns, och samtidigt inte vilja främja det förbud mot klustervapen som faktiskt finns på plats, med underskrifter från 111 stater.

Kommentarer inaktiverade för Syrien och klustervapen

Filed under Klustervapen

Kommentarer inaktiverade.