Granatgeväret Carl Gustaf sätter skräck i Burmas befolkning

Flyktinglägret Mae La i Thailand. Enligt UNHCR finns 92 000 registrerade burmesiska flyktingar i Thailand. Ytterligare 54 000 uppskattas befinna sig längs gränsen mellan länderna som asylsökande. Många av dem har flytt undan inbördeskrigen.

Flyktinglägret Mae La i Thailand. Enligt UNHCR finns 92 000 registrerade burmesiska flyktingar i Thailand. Ytterligare 54 000 uppskattas befinna sig längs gränsen mellan länderna som asylsökande. Många av dem har flytt undan inbördeskrigen.

”Vi vädjar till de svenska regeringen om att undersöka hur de svenska vapnen hamnade i den burmesiska arméns händer” säger en talesperson för Kachin Independence Organisation. Svenska Dagbladet kunde sent i går kväll avslöja att granatgeväret Carl Gustaf använts av burmesiska armén i kriget mot karenfolket.

Vi skickade ett pressmeddelande i morse, som verkar ha snappats upp av TT. Se t ex Aftonbladet. Vi kräver att regeringen och ISP tar sitt ansvar för regelverket och utreder hur granatgevären kunde hamna i händerna på Burmas militärer. I enlighet med regelverket ska affärer med länder som bryter mot överenskommelserna stoppas omedelbart.

Carl Gustaf är ett av världens mest spridda vapen i sin kategori. Det har sålts till över 40 länder. Via Singapore fick Burma tag på Carl Gustaf-systemet under början av 1980-talet och sedan godkände Sverige även ett antal affärer direkt med Burma på granatgevären. Sedan 1990 råder ett EU-embargo för vapenexport till Burma.

I regionen kring Burma är det Indien och Thailand som fått köpa granatgeväret. Indien har också fått tillstånd att tillverka vapnet själva under licens från Sverige.

Flera gånger har personer från Karenstaten vittnat för oss om hur rädda alla är för Carl Gustaf. Det är erkänt slagkraftigt och har skördat många civilas liv och trasat sönder byar när regeringen ryckt fram utrustade med det beryktade svenska granatgeväret. Nu finns ytterligare fakta på bordet om att det används i kriget. Vad tänker regeringen och ISP göra åt detta?

Och vad tänker Saab göra? Fortsätta prata om vilket erkänt förträffligt system för krigföring det är världen över?

Burmakännaren Jesper Bengtsson skriver också om vapenskandalen på sin blogg och om fler, mer angenäma kopplingar till Sverige att läsa om än granatgevär. Här kan du läsa mer om de olika väpnade konflikterna i Burma.

2 kommentarer

Filed under Burma, Vapenexport

2 responses to “Granatgeväret Carl Gustaf sätter skräck i Burmas befolkning

  1. private.ryan@base.nu

    Varför denna nyhet?
    I wikipedia kan man läsa att vapnet skall finnas i Burma. Denna uppgift är inte färsk.
    Amnesty anger samma sak i en några år gammal skrift.

  2. Fredrik

    Såg att du tidigare skrivit om Tor Aulin. Såg till min förfäran TV3s Stalker ( http://www.tv3play.se/play/287831/?autostart=true ) och det krävs ju inte mycket detektivarbete för att inse att Tor i Stalkers och Tor Aulin är samma person. Scary stuff…. brrr