Din guide till FDS Nordic

”Our first day (Tuesday) was good with a decent number of visitors and press. Some of the exhibitors didn’t catch a break until late in the afternoon, and according to them it was the “right” people visiting.” skriver FDS Nordic i ett mail som kom i inkorgen i förmiddags.

Din alternativa guide till FDS Nordic från Svenska Freds

FDS Nordic är Sveriges första vapenmässa och arrangeras 27-29/11 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi var där i går för att bevaka och rapportera. Jag rekommenderar Svenska Freds guide till FDS, specialgjord för alla som vill veta mer om mässan och några av företagen som fanns på plats. Där kan ni läsa om bibliska citat, vår tids massförstörelsevapen och om hur Saabs marknadsföring skiljer sig markant från hur de ser ut utomlands. Här kan ni se vårt fotoalbum som vi lagt upp på Facebook.

Det var på det stora hela en bra dag, av två anledningar. 1. Det var knappt någon där. 2. Vi blev intervjuade av en rad olika redaktioner och lyckades därmed lyfta fram alternativa röster till mässan.

När vi anlände runt halv elva i går var det knappt en enda besökare där. Det kan på sin höjd ha varit 100 besökare i går på hela dagen. Norska missiltillverkaren Kongsberg dök aldrig upp, hälften av seminarierna ställdes helt in ett par dagar innan start pga för lågt intresse. Det var kanske lite synd för en del av dem handlade faktiskt om viktiga säkerhetspolitiska ämnen istället för vapenprylar. Jag tror dock ändå det säger en hel del av vad det fåtal besökare som kom var intresserade av. De ville klämma och känna på avtryckare och kolla i gevärssikten. Det var i alla fall vad jag såg den enda utställaren som egentligen hade något att göra under dagen och som jag antar är det företag som knappt hann köpa någon lunch som refereras till ovan: schweizisk-amerikanska KRISS. För övrigt inte ett nordiskt företag.

Pistoler och maskingevär – vad FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan kallade för vår tids massförstörelsevapen

I morse meddelades också att israeliska vapenföretaget ELTA ställt in sin seminariemedverkan.  Till detta ska läggas att vi under lunchen överhörde en utställare från ett brittiskt företag ringa hem till sitt kontor (gissar jag att det var) och leverera följande kommentar: ”This is a waste of time. There is nobody here. It’s me and the cleaners”. Storbritannien ligger för övrigt inte det heller i Norden.

När jag läste mailet från FDS och raderna ovan här i blogginlägget kunde jag inte låta bli att dra på smilbanden. Det har onekligen varit en trög start för mässan. Knappt någon där och missnöjda utställare. (förresten, vem står för notan om kalaset inte går runt? vi skattebetalare i Stockholm?)

För en del har detta lett till jubel, och jag är självklart också glad över att det inte verkar ha varit så stort intresse för att komma och klämma och känna på krigsprylarna. Men mässans ambition är att växa till att ha blivit tio gånger större fram till 2018, så det gäller att försöka förhindra detta. Jag tror nämligen att det finns en chans till det nu, innan det blivit för stort. Då kommer det vara betydligt svårare. Det är Stockholms stad och Stockholms Handelskammare som äger mässan.

För er som undrar hur det såg ut på mässan, rekommenderar jag Aftonbladets reportage därifrån. FDS projektledare har varit intervjuad i en rad olika artiklar. Jag tycker det har varit intressant att läsa och jämföra deras inställning till oss i massmedia jämfört med hur det varit på plats.

I den här artikeln på SVT.se, säger deras projektledare Erik Hasselström

”– Vi har inget problem med kritiken som framförs av Svenska Freds, det är helt öppet för den typen av organisationer att kritisera sådana här typer av verksamheter, men vi bemöter den inte alls, säger han till SVT.”

På plats var det ett helt annat mottagande, många ville komma fram och hälsa oss välkomna och försäkra sig om att vi hade fått svar på alla våra frågor. Det är ju förvisso bra. Men redan tidigare hälsade FDS via en frilansjournalist att Svenska Freds till och med kunde få gratis inträde till seminarierna om vi ville det (för övrigt de seminarier som var inställda på grund av bristande intresse…).

Mässan har till stor del lags fram som en säkerhetsmässa. Och visst fanns det saker på plats som kan klassas som säkerhetsprodukter, till exempel skyddsmasker som använts vid olyckan i Fukushima (där man självklart också kan ifrågasätta varför kärnkraft nu skulle vara en säker industri att arbeta med). Eller varför inte de som tillverkade frystorkad mat? Det dödar ju ingen. Men det är viktigt att komma ihåg att även saker som kan upplevas som mindre farliga – exempelvis kikarsikten eller radarsystem – är centrala för krigföring.

Att använda skyddsmasker och frystorkad mat till att rättfärdiga även de krigsmaterielföretag som begår korruptionsbrott, beväpnar diktaturer, krig och regimer som kränker mänskliga rättigheter, det är inget annat än att försöka sopa mer obekväma verksamheter under mattan.  Det är att helt förringa allvaret i det hela. Mässan annonserades också i en bilaga till DN för ett par veckor sedan, som just handlade om samhällssäkerhet.

Annonsbladet innehöll exempelvis information om hur du skyddar din iPad från virus eller dina personuppgifter från att användas i fel syfte. Det fanns till och med hade en intervju med Hans Blix som berättade att arbetet för diplomati och nedrustning behövdes mer än någonsin. Han berättade också om hur klimatförändringarna är ett betydligt större hot än vad krig och terrorism är.

Samhällssäkerhet genom diplomati och nedrustning säger ni? Inget jag såg skymten av på vapenmässan igår. Vapenindustrin försöker desperat fiffla in sig på säkerhetsbegreppet. Jag hoppas att det är lika genomskinligt för er som det är för mig.

PS. Svenska Freds är helt beroende av det stöd vi får av våra medlemmar och gåvogivare. Om du tycker som oss och blir upprörd av vapenhandeln – bli gärna medlem och stöd vårt arbete. Tillsammans kan vi jobba för en fredligare värld! Läs mer om hur du går tillväga här.

Kommentarer inaktiverade för Din guide till FDS Nordic

Filed under Försvarspolitik, Vapenexport

Kommentarer inaktiverade.