Det gäller ju att sätta ner foten

Night of the living dead

Skräckfilm – ett exempel på moral i förfall enligt svenska banker

… och komma åt de stora bovarna: läskiga dödsmonster på film och TV. Swedbank berättar i dag att de stoppar betalningslösningar för skräckfilmsföretag.

”- Man kan kalla det moralcensur, eller så kan man kalla det för att ha en moralisk kompass som man verkar efter”, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbank betalkortslösningar, till SR Kristianstad och fortsätter med att motivera skräckfilm som olämpligt: ” Vissa saker är inte olagliga, men ändå stötande för den stora allmänheten, och därför ska man inte hålla på med dem”.

Den drabbade filmförsäljaren och småföretagaren har tydligen blivit svartlistad av ett dussintal svenska banker med motiveringen att han bedriver en omoralisk verksamhet. Men att många svenska banker själva stödjer krigsmaterielindustrin genom investeringar och lån verkar inte ses av bankerna själva som något problem alls. Kärnvapen, granater, missiler, tanks, ammunition, you name it. Allt finns i deras portföljer eller innehav på ett eller annat sätt.

Enligt den hittills okända organisationen ”Bevara oss från monsterterrorn” leder förekomsten av zombies, vampyrer och andra läskigheter utrustade med motorsågar och liknande välslipade trädgårdsredskap varje år till att tiotusentals människor tvingas på flykt från sina hem, utsätts för hemska övergrepp av repressiva regimer och i värsta fall dödas. De låter via sin presstalesman hälsa att bankernas beslut är ett stort framsteg för mänskligheten och minskat blodsplatter i världen och ser fram emot att bankerna håller fast vid sitt rigorösa moraliska rättesnöre.

För det där med död på film är ju trots allt väldigt ruskiga grejer jämfört med död på riktigt. Det gäller ju att ta i ända från tårna när det väl gäller.  Och vad som är stötande beteende och olämpliga produkter är ju så klart relativt beroende på vem man frågar.

Men jag antar att det så klart är lättare att ha en moralisk kompass gentemot de aktörer man inte tjänar så mycket pengar på.

Se även: Svenska banker stödjer kärnvapenindustrin och Vapenexport i strid med folkopinionen.

1 kommentar

Filed under Kärnvapen, Mänskliga rättigheter, Vapenhandel

One response to “Det gäller ju att sätta ner foten

  1. Magnus Persson

    ”Där pengar går in går vettet ut” är väl en gammal klämkäck visdom att ta till här.