Problemen kvarstår

Om det är någon som undrar varför det var statsministerns pressekreterare i dag som annonserade Sten Tolgfors avgång har det att göra med att Tolgfors egen pressis inledde med att utfärda en stark dementi och är just nu och kollar upp hur det egentligen ligger till…

Även om ovanstående till viss del är ett skämt, har turerna kring #saudivapen ibland varit så pinsamma att man knappt vågat kika med ena ögat.

Vi skriver idag på SVT debatt om Sten Tolgfors avgång och vi är även intervjuade på DN.se. Rolf blev intervjuad för the Wall Street Journal och Christoffer har pratat med fransk radio. Brittiska the Guardian och flera andra utländska tidingar och massmedia, skriver om Tolgfors avgång och refererar till att ”Peace activists who oppose Sweden’s military exports say it is improper for the country to strike military agreements with non-democratic regimes”.

Aftonbladets ledarblogg spekulerar fyndigt om möjliga efterträdare men missar det största argumentet för att välja Julian Assange. Med en sådan dubbelgångare hade Sten Tolgfors inte ens behövt avgå.

 

Åter till allvaret. Att försvarsministern avgått löser inte problemen med varken ansvaret för #saudivapen eller för den delen det faktum att vapenexporten till diktaturer har skenat iväg under det senaste året. För att inte prata om problemet med att vi har ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Socialdemokraterna inledde samarbetet 2005 och Alliansen valde att inte säga upp det.

Granskningen måste fortsätta. Jag hoppas att Sveriges Radio och alla andra som arbetat med detta fortsätter att gräva. Heja er!

Kommentarer inaktiverade för Problemen kvarstår

Filed under Försvarspolitik, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.