För fred i Syrien

Den 15 mars arrangerades en manifestation för Syrien på Medborgarplatsen i Stockholm. Jag var inbjuden att tala. Detta är vad jag sa:

”För en månad sedan fick en 15-årig pojke sitt ena ben bortsprängt nära den turkiska gränsen. Han hade trampat på en av alla de hundratals personminor som Assad-regimen planterat ut den senaste tiden för att förhindra att människor flyr till grannländerna och för att söka skydd undan regimens mördarpatruller.

Tusentals syrier har försökt fly landet. Det är många fler som delar den 15-årige pojkens öde och får sina kroppsdelar bortsprängda när de söker sig undan striderna. Sedan 2011 har det inkommit rapporter om fyra länder som aktivt använt personminor. Dessa var Burma, Libyen, Israel och Syrien.

Att på detta utstuderade sätt ringa in en befolkning och hindra den från att fly undan striderna är fruktansvärt. Jag kan inte tolka detta som något annat än ett bevis för hur grym, cynisk och kall Assad-regimen är. Den skyr inga medel.

Just nu försöker civilbefolkningen själv i de drabbade områdena rensa marken och röja undan minorna. Men med Assads gevärspipor ständigt i hälarna och utan ordentlig kunskap och utbildning är de försatta i en otrolig fara. Fler kommer att stå under samma otur och råka detonera en personmina som fördärvar ditt liv för all framtid.

Assad-regimen måste upphöra med det grova övervåld och krig mot sin befolkning som just nu pågår i landet. De ansvariga för dessa brott mot mänskligheten måste ställas inför en domstol, inklusive Assad själv. 

Vi står här samlade här idag för att visa vårt stöd för de människor som varje dag kämpar för sina friheter och demokratiska rättigheter inne i Syrien. Men vår manifestation är också en tydlig markering gentemot de länder som värdesätter säkra vapenavtal med diktaturer som slår ner sin egen befolkning så grovt som Assad-regimen gör. Som värdesätter vapensamarbeten framför de universellt giltiga mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde. Även de människors rättigheter och värde som bor i Syrien. 

Men vi som står här idag bör också rikta vårt avståndstagande mot länder som Kina och Ryssland, som beväpnar och understödjer den syriska regimen. De politiska förslag till förhandlingslösningar som lagts, de förslag till sanktioner som framförts, alla dessa har stoppats av er. Jag har just nu bara lust att säga en sak till er. Jag hoppas ni sover jäkligt dåligt om natten. Ni har grovt misskött ert ansvar för fred och säkerhet. Ni är inget annat än ynkryggar. Jag hoppas att ni packar era väskor och försvinner långt långt bort från jordens yta. Och glöm inte att ta Bashar al-Assad med er när ni drar.

För Bashar al-Assad kan inte fortsätta att klamra sig fast vid makten och måste avgå och utlysa eld upphör och lämna ifrån sig makten i en fredlig transition. Detta måste vara det omedelbara och tydliga budskapet från omvärlden.

Tack.”


Därefter pratade Josefine Karlsson från IKFF och sedan Iman Al-Baghdady från Syrien Nyheter. Båda två sa väldigt bra saker. Imam Al-Baghdadys tal rörde mig till tårar när hon berättade om hur hon förlorat sin dotter när hon bodde i Syrien.

Mitt i detta kraftsamlande för att dela med sig av en historia som jag gissar måste ha tagit otroligt mycket mod och energi, börjar regimtrogna män att blåsa i gastutor och skrika åt Imam Al-Baghdady och säga åt henne att hon har fel. Att hon ska vara tyst. Att Assad är bra för Syrien. Men Imam Al-Baghdady fortsatte sitt tal för fred och frihet i Syrien med mod och lugn som kändes genom hela publiken.

Det blev väldigt uppenbart hur starkt stöd i vissa läger Assad har. Men styrkan i Imam Al-Baghdady och alla andra modiga människor i och utanför Syrien är större. Det märktes inte minst på manifestationen i onsdags.

Kommentarer inaktiverade för För fred i Syrien

Filed under Konflikthantering, Minor

Kommentarer inaktiverade.