JAS är inte en garant för oberoendet

Jas Gripen på utställning i Tjeckien Foto: Petr Kadlec
Jas Gripen på utställning i Tjeckien. Foto: Petr Kadlec

Aftonbladet skriver idag på ledarplats om att det är klokt att uppgradera Jas Gripen. Under argumentationen att de som inte vill satsa mer på Jas Gripen står för en smygväg in i Nato fås detta alternativ att framstå som en garant för vårt oberoende och vår militära alliansfrihet.

Det här är en mycket märklig text. Är det resultatet av för lite research? Jag vet inte. Jag hinner inte utveckla mer just nu eftersom jag ska ha strategimöte om hur vi ska arbeta vidare med demokratikriteriet i vapenexporten hela förmiddagen, men ska kortfattat förklara vad jag menar.

Saken är nämligen den att Jas Gripen redan är fullt utav amerikanska komponenter. Det bör alla vara medvetna om inklusive Aftonbladet själv.

ISP:s chef berättar själv hur Sverige är berett att bryta mot sitt eget regelverk för krigsmaterielexport för att inte störa relationen med USA. Tidigare statsminister Göran Persson yttrade själv orden att Sverige är mer beroende av USA än vad vi är av dem. Vi är berett att följa varje ord USA yppar för att inte Jas Gripen ska drabbas.

Kan man då verkligen kalla detta för ett oberoende?

Knappast.

Kommentarer inaktiverade för JAS är inte en garant för oberoendet

Filed under Försvarspolitik

Kommentarer inaktiverade.