Uniting for Peace

Det bara föll över mig igår morse. Känslan av ilska och uppgivenhet, men framför allt: desperationen och ledsamheten. Vi står helt handfallna inför läget i Syrien.

Protests by Syrians in Cairo and Egyptians against Bashar al-Assad and his regime in Syria. Photo: Lorenz Khazaleh
Protests by Syrians in Cairo and Egyptians against Bashar al-Assad and his regime in Syria. Photo: Lorenz Khazaleh.

I elva månader har människor i Syrien kämpat mot Bashar al-Assad och hans trogna. Inom FN-systemet har diplomatin kämpat mot Kina och Ryssland. Ingen av kamperna har gett resultat hittills.

Så många som 7000 personer rapporteras ha dött sedan upproret började för snart ett år sedan. Jag förstår att syrierna är besvikna på omvärlden och inte minst på det ryska och kinesiska FN-vetot.

Om man som land (läs främst Ryssland) nu skulle vara angelägen om att hindra Nato eller andra aktörer från att, utan FN-mandat i ryggen, intervenera i andra länder bör man rimligen själv träda fram som ett ansvarsfullt land och inte blockera de resolutioner om fredliga lösningar som läggs fram i säkerhetsrådet.

Jag har i skrivande stund svårt att se att säkerhetsrådet kommer att vara en framkomlig väg. Men det finns en annan möjlighet och det är att gå till generalförsamlingen.

Det borde skyndsamt övervägas att aktivera ”Uniting for peace” och att generalförsamlingen samlas i en sk ”emergency special session” för att ge rekommendationer åt hur världssamfundet bör eller ska agera. Säkerhetsrådet är just nu lamslaget och tar inte sitt ansvar för situationen i Syrien. Det är den lösning som rör sig i mitt huvud just nu. Någon som har andra tankar?

Bashar al-Assad måste avgå och lämna ifrån sig makten i en fredlig transition. Detta måste vara det tydliga budskapet från omvärlden.

Ni som har Twitter: här kan man följa SyrienNyheter som rapporterar löpande om vad som händer inne i landet.

Kommentarer inaktiverade för Uniting for Peace

Filed under Konflikthantering, Ryssland

Kommentarer inaktiverade.