Varning för (S)nedrustning

Jag slog på radion i morse när jag åt frukost och fick höra att Stefan Löfven antagligen ska bli nästa ledare för Socialdemokraterna.

Direkt for tankarna till den här debattartikeln i DN för 2,5 år sedan då säkert många förvånades över konstellationen KD-IF Metall-fd. statsminister-professor. Rubriken kunde ha varit ”Till den svenska vapenindustrins försvar”. Det var ett långt inlägg om hur dåligt det var att företaget Hägglunds i Örnsköldsvik, där Stefan Löfven själv arbetat en gång i tiden, förlorat en order på stridsfordon. Men det var också en artikel om så mycket mer. Om mer stöd till vapenindustrin helt enkelt.

Initiativet till samarbetet lär från början ha tagits av Löfven själv, genom det brev han skickade till Alf Svensson (KD) och som går att läsa på IF Metalls hemsida. Där framgår det hur han läst en tidigare artikel av Alf Svensson och Mikael Oscarsson till vapenindustrin BAE Hägglunds försvar och att den ” tände ett litet hopp hos oss som är övertygade om att Sverige behöver värna sin försvarsindustri”. Han fortsätter sedan i brevet att konstatera att han tycker det är synd på de intäkter Sverige missar genom att inte kunna exportera stridsfordon från Hägglunds.

Men frågan är också vilken roll Stefan Löfven och lobbybyrån JKL spelade i sammanhanget. Tidningen Pax kunde nämligen tidigare avslöja hur BAE Hägglunds betalat 1.8 miljoner per år till JKL för att rädda deras ordrar på stridsfordon. Resumé har också bevakat frågan flera gånger, bland annat här.

Här är förresten vår rapport, Så snurrar vapenkarusellen, som vi släppte hösten 2010 som tar upp just BAE Hägglunds som exempel på hur vapenlobbyn fungerar.

Journalisten Nils Resare som har bevakat mutskandalen kring Jas Gripen och Sydafrika menar att Löfvens roll där måste klargöras. Löfven var internationellt ansvarig i IF Metall 1999. Med Löfven i spetsen meddelade IF Metall 2010 att man upprättat ett fackligt samarbete med sin brasilianska motsvarighet till förmån för Jas Gripen. För detta riktade vi en av våra aktioner i Påtryckare för fred just till Stefan Löfven.

Därför skulle det vara i det närmaste att begå tjänstefel för oss att inte få ut detta perspektiv i massmedia. Av den anledningen skrev vi en debattartikel som nu publicerats på Svt Debatt.

Det här handlar om en person som kan bli ledare för ett av Sveriges största partier. Det kan handla om en framtida statsministerkandidat. Som är vapenlobbyist.

Vad kommer hända med nedrustningspolitiken?

Kommentarer inaktiverade för Varning för (S)nedrustning

Filed under Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.