Begränsa eller avskaffa

Som fredsorganisation är det intressant att följa olika händelser som rör de frågor vi arbetar med, så även när det kommer till partiers kongresser. Vi tar så klart inte ställning för eller emot olika kandidater, men det är viktigt för oss att granska deras hållning i till exempel vapenexportfrågan för att få en bild av hur den förda vapenexportpolitiken eventuellt kommer att förändras.

Vi gjorde för övrigt en fredsgranskning av Obama, Clinton och McCain inför valet i USA 2009 och kunde där meddela att Obama förvisso var mer positiv till internationellt samarbete än sin föregångare men vi konstaterade också att det fanns en stor risk för besvikelse när det gäller fredsfrågorna.

I januari nästa år väljer vänsterpartiet en (eller två) partiledare. Kandidaternas hållning i till exempel vapenexportfrågan är viktig för att få en bild av hur den förda vapenexportpolitiken eventuellt kommer att förändras. Jonas Sjöstedt verkar vara den enda av vänsterpartiets partiledarkandidater som är positiv till vapenexporten. Åtminstone om man utgår från vad de svarade i den ”Valpejl” som SVT/SR gjorde inför valet 2010.

Både Ulla Andersson och Rossana Dinamarca tycker det är ett ”mycket bra förslag” att Sveriges vapenexport ska upphöra, medan Jonas Sjöstedt å andra sidan tycker det är ett ”ganska dåligt förslag” och tillägger att han vill reglera vapenexporten hårdare men inte avskaffa den helt.

Sedan dess har Jonas Sjöstedt i olika intervjuer uttryckt olika saker som gör att jag har svårt att förstå vilken politik han kommer att driva om han blir partiledare. Han vill lägga ner Försvarsexportmyndigheten, det är bra. Han vill stoppa vapenexporten till krig och diktaturer vilket också är bra. Men han vill inte avskaffa den.

Ekots lördagsintervju den 24 september i år säger han dock att det är ett bra förslag att avskaffa vapenexporten till skillnad från när han svarade på frågan i valpejl 2010. Men tillägger att det finns rättfärdiga krig och att man måste kunna beväpna frihetsrörelser. Jag lämnar responsen på ett sådant resonemang till ett annat tillfälle och nöjer mig med att konstatera att även en sådan hållning bidrar till att driva på upprustningen i världen och riskerar att sätta fredliga konflikthanteringsmetoder i andra hand.

Jag tycker det vore intressant att veta om Sjöstedt vill stå kvar vid vänsterpartiets grundidé (som lagts fast i deras partiprogram) om att vapenexporten ska avvecklas eller om han vill förändra den? Som partiledare har man ju att följa partiprogrammet, men också möjligheten att verka för en förändring. Kommer Jonas Sjöstedt som partiledare arbeta för att ta bort kravet om att vapenexporten ska avvecklas från vänsterpartiets styrande dokument?

Kommentarer inaktiverade för Begränsa eller avskaffa

Filed under Internationellt arbete, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.