Syrien placerar minor längs libanesiska gränsen

Okej, man ska aldrig upphöra att förvånas över vilka grymma, cyniska och hemska metoder en repressiv regim kan få för sig att ta till.

Nyss kom det ett pressmeddelande från den internationella kampanjen för att förbjuda personminor, ICBL. Det visar sig att Syrien lägger ut personminor längs gränsen till Libanon för att, enligt regimen själv, stoppa vapensmuggling.

Landminor ett hot mot civilbefolkningen i Syrien
Landminor ett hot mot civilbefolkningen i Syrien.

Antagligen är anledningen istället att stoppa flyende människor som försöker ta sig över gränsen undan våldsamheterna. Jag hoppas verkligen inte att någon skadas av minorna, men det känns som att riskerna är väldigt stora för det just nu.

I dagsläget har 157 länder förbjudit personminor och Syrien är föga förvånande inte en av dem. Men det är viktigt att det internationella samfundet är tydligt med att inte bara fördöma våldet från Bashar al-Assads regim utan även användandet av minor.

Det kan inte finnas någon stat idag som saknar kännedom om hur personminor drabbar civilbefolkningen. Och ändå väljer man att placera ut dem. Det är inget annat än ytterligare ett bevis på en ren och skär grymhet som vi absolut inte kan acceptera.

Och hur hållbart är argumentet om vapensmuggling då? Jag tycker snarare problemet är att Ryssland inte verkar vilja ta sig i kragen och sluta beväpna regimen i Damaskus.

Och ni som beväpnat regimen fram tills EU:s vapenembargo inträdde liksom alla andra regimer som slagit ner sin befolknings krav på demokrati? Ni borde få en så ordentlig utskällning att öronen trillar av er.

Stöd Svenska Freds arbete, bli medlem här.

Kommentarer inaktiverade för Syrien placerar minor längs libanesiska gränsen

Filed under Minor

Kommentarer inaktiverade.