… och Nobels fredspris går i år till

På fredag kl 11 står jag som klistrad vid sändningen från Oslo. Nobelpriset i fred måste vara det som det spekuleras och tycks till om mest av alla både innan och efter tillkännagivandet. Och jag vet att telefonen kommer att ringa femton sekunder efter att vinnaren lästs upp av Thorbjörn Jagland och jag ska säga vad vi tycker om vinnaren. Fredspriset är ett av de tillfällen under året vi garanterat kan räkna med att bli uppringda, men som är svårast av allt att förbereda sig på.

I Nobels testamente står det att fredspriset ska gå till en den ”som under föregående år har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.

Jag tycker det är viktigt att visa på hur människor tillsammans kan föregå med banbrytande exempel för att skapa fred, liksom att visa på att gemensamt kan man göra en betydande skillnad. Visst finns det alternativ till fortsatta krig och konflikter!

Därför har ger jag utan inbördes rangordning fem exempel på organisationer eller personer som jag tycker borde få Nobels fredspris 2011.

San José de Apartadó - fredsby i Colombia. Foto: Silvia Andrea Moreno
San José de Apartadó – fredsby i Colombia. Foto: Silvia Andrea Moreno 

Fredsbyarna i ColombiaSan José de Apartadó bildades i mars 1997 och är en colombiansk fredsby som deklarerat att man inte deltar i den väpnade konflikten. I gengäld kräver de att parterna i konflikten respekterar deras beslut och håller sig borta från fredsbyn. Idag har så många som ett femtiotal byar följt samma exempel och utropat sig till fredsbyar. Deras ställningstagande uppfattas dock som oerhört kontroversiellt av parterna i konflikten och de lever under ständiga hot.

The Parents Circle: Bildades 1995 och är en organisation bestående av hälften israeliska och hälften palestinska familjer som alla har förlorat en närstående familjemedlem i konflikten. Hundratals familjer har bestämt sig att mötas och försonas själva och skapa fred sinsemellan underifrån i det lilla istället för att vänta på freden uppifrån mellan politiker som aldrig verkar komma. De är visar på goda exempel att människor kan sluta fred med varandra mot alla odds.

Aminatou Haidar: västsaharisk människorättsaktivist som kämpar mot denmarockanska ockupationen och för Västsaharas självständighet. Hon har fängslats för sitt arbete och utsatts för repressioner av den marockanska staten. Hungerstrejker och fredliga demonstrationer har varit ledstjärnor i hennes kamp. Hon sitter idag i husarrest i sin hemstad El Aáiun.

CPAUCooperation for peace and unity är en afghansk fredsorganisation som på gräsrotsnivå engagerar byar kring fredlig konflikthantering och dialog. De stödjer och bygger upp lokala råd och kommittéer som verkar för fredlig konflikthantering på gräsrotsnivå. CPAU är ett jätteviktigt exempel att lyfta fram eftersom det mesta man hör om Afghanistan är om krig och elände. De bildades 1996.

Tjetjeniens mödrarTjetjeniens Mödrar arbetar med människorättsfrågor i Tjetjenien. Organisationen bildades 1995 av släktingar och nära anhöriga till spårlöst försvunna under krigen i Tjetjenien. Mer än 300 spårlöst försvunna har identifierats och hundratals familjer har fått juridisk hjälp kring hur de ska gå tillväga för att nå rättvisa för de övergrepp de utsatts för. Många familjer har fått hjälp att driva sin sak till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och väntar nu på att domstolen ska ge besked.

Kommentarer inaktiverade för … och Nobels fredspris går i år till

Filed under Internationellt arbete, Konflikthantering

Kommentarer inaktiverade.