Vi som inte kan se med egna ögon

Den 18 oktober ställs Johan Persson och Martin Schibbye inför rätta i Etiopien anklagade för terroristbrott och att olovligen ha passerat gränsen in till landet. De ville rapportera inne ifrån Ogadenprovinsen, om MR-situationen och om oljebolags verksamhet i regionen.

Afrikas Horn och Ogadenprovinsen
Afrikas Horn och Ogadenprovinsen.

Det var två journalister som skulle rapportera från en dold zon på kartan. Det är viktigt att komma ihåg att de reste som frilansjournalister. Det innebär att de inte har någon redaktion i ryggen som stödjer dem. Nu sitter de i fängelset Kaliti, en bit utanför Addis Abeba. De hotas av ett väldigt långt fängelsestraff eller i värsta fall döden.

Pressfrihet och yttrandefrihet är grundläggande rättigheter som självklart måste försvaras och värnas. Men jag tänker också på det viktiga uppdrag som journalister utför. Vikten av att det finns en insyn och vetskap om vad som sker i konfliktområden är central för att de ska kunna lösas och för att vi som inte själva kan åka dit ska kunna veta vad som händer.

De är våra ögon och öron. Och de ger en röst åt de som lever i området. Deras insats är guld värd och den måste stödjas.

I Sverige går den tysta diplomatin på högvarv, sägs det. Det är omöjligt att veta hur det går, om den är tillräckligt intensiv eller inte. Men det känns som att det borde finnas mer man kan göra.

Carl Bild ska till exempel ha blivit tackad för hjälpen av Hillary Clinton för ett par år sedan, då Sverige hjälpte till att få loss ett par amerikanska journalister från Nordkorea. USA har tidigare lyckats få ut journalister som varit fängslade i Etiopien. Är det inte dags att be om en gentjänst? Det börjar bli bråttom nu. En fällande dom skulle innebära att det kommer att vara ännu svårare att få ut dem. Därför är tiden nu så viktig.

Reportrar utan gränser samlar in pengar till deras rättegångskostnader. Läs mer om det här. Här finns en sida på Facebook som samlar information om Johan och Martin. Den här sidan är också bra att läsa – innehåller flera olika länka till artiklar som skrivits och en lite längre analys av läget.

Jag kan inte heller låta bli att tänka på Bradley Manning. Ett helt annat fall egentligen eftersom han inte är en journalist. Men han är den som läckte information till Wikileaks om Iraq War Logs liksom de om Afghanistan. Många har försökt avfärda informationen som irrelevant och oskadlig. Men jag vet att för många har den betytt otroligt mycket. Lägg till det alla bilder och klara fakta om hur kriget påverkat civila i Irak och Afghanistan.

Han arresterades i maj 2010 och sitter fortfarande fängslad och väntar på sin rättegång. Han står inför 22 åtalspunkter och riskerar bli dömd till 52 års fängelse. Läs mer om hur man kan stötta honom här.

Kommentarer inaktiverade för Vi som inte kan se med egna ögon

Filed under Konflikthantering

Kommentarer inaktiverade.