En fyrbent dalahäst

2002 skrev vår dåvarande generalsekreterare Jens Petersson en debattartikel i Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat om att Finland borde ansluta sig till det internationella förbudet mot personminor.

Förutom debattartikeln  skickades ett pressmeddelande till Försvarsministeriet, samt en… trebent dalahäst till ministern Jan-Erik Enestam liksom till ledamöterna i försvarsutskottet. Detta som påminnelse om att personminor lemlästar människor och att det faktiskt finns ett folkrättsligt verktyg för att avskaffa detta hemska vapen: Ottawakonventionen.

Finland har nämligen ända sedan 1997 då förbudet kom till inte velat ansluta sig till personminsförbudet. I skrivande stund är det drygt tre fjärdedelar av världens länder som anslutit sig, eller för att vara exakt: 156 st.

Härom dagen läste jag dock att Finland nu till sist har fattat beslutet om att avskaffa sina personminor och ansluta sig till förbudet. Detta är mycket välkommet. Grattis Finland! Och grattis till Finlands Fredsförbund!

Den finske utrikesministern Erkki Tuomioja kommenterar vikten av frivilligorganisationernas insats för minförbudet i ett pressmeddelande.

Jag blev också väldigt glad över att man inte tänker ersätta minorna med klustervapen. Jodå, jag satt själv vid klustervapenkonferensen i Dublin 2008 och hörde den finske diplomaten resa sig upp och säga till församlingen att de inte tänkte vara med om något klustervapenförbud eftersom de avsåg köpa in nya sådana när de ansluter sig till personminsförbudet. Denna idé ska man alltså nu ha lagt ner. Bra!

Det kan ju inte annat än innebära en fyrbent dalahäst. Och en glad sådan dessutom! Idag är det även World Humanitarian Day. Arbetet med att förbjuda, skrota och röja minor samt ge stöd till återuppbyggnad och överlevande är ett av många exempel på det viktiga humanitära arbete som utförs varje dag världen över.

Grattis till personminsförbudet Finland
Grattis Finland!

Kommentarer inaktiverade för En fyrbent dalahäst

Filed under Minor

Kommentarer inaktiverade.