Saab erkänner mutor i Sydafrikaaffären

Så sent som för en månad sedan avslöjade TV4 nya uppgifter i Sydafrikaaffären. Saab:s VD Håkan Buskhe kommenterade då att detta var nya uppgifter för dem och att det tillsatts en internutredning.

Stop corruption/Credit: Kenny Miller
Saab skyller mutorna på BAE

Att Saab ska ha nolltolerans mot mutor är väl givet och det är bra att saken utreds. Men problemet är att saken utretts tidigare. Saab har konsekvent framhärdat att man gett all information till svenska åklagare och varit behjälpliga kring utredningen när van der Kwast ledde den.

Hur kan det då komma sig att en internutredning på en månad nu helt plötsligt hittar mututbetalningar? Håkan Buskhe har hänvisat till att utbetalningarna inte funnits med i årsredovisningarna. Förlåt, men det är en rätt naiv inställning. Vilket företag bokför sina mutor på ett konto med det namnet i sin årsredovisning?

Det finns också all anledning att utreda tidigare VD Åke Svenssons roll. ”Vi samarbetar fullt ut med överåklagaren och ger all den information som behövs i utredningsarbetet” sa Åke Svensson vid bolagsstämman 2007. Jag förstår därför inte hur Saab under hela Åke Svenssons tid kunnat missa de uppgifter man nu gått ut med idag. Har tidigare personer i Saabs ledning mörkat uppgifterna?

I dagens pressmeddelande från Saab pekar man ut BAE som de skyldiga. Jag kan inte få ihop två saker. 1. Varför i hela världen skulle BAE använda 24 miljoner (utredningarna i Storbritannien pekar på belopp upp till 1,5 miljarder kr) för att få sålt ett flygplan som inte ens är deras eget? 2. Sanip, bolaget som Saab pekar ut som täckmantel i affären, ska ha nyttjats av BAE för mutorna. Men Sanip var 100% ägt av Saab. Det framstår för mig inte bara som oseriöst utan fullständigt otroligt att BAE skulle ha använt Saabs helägda bolag utan att Saab själv visste om det.

Om man inte visste om att en av världens största vapenkoncerner använde ens bolag, ja då kan jag inte låta bli att fråga mig hur bra kontroll Saab har i övrigt på sin verksamhet. Till exempel om verksamheten är korrupt.

Kommentarer inaktiverade för Saab erkänner mutor i Sydafrikaaffären

Filed under Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.