Thailändsk polis i räder mot Burmas opposition?

Enligt en artikel i the Irrawaddy har burmesisk och thailändsk polis kommit överensom att göra tillslag mot de burmesiska organisationer som arbetar i Mae Sot.

”The Burmese police gave detailed information, addresses and photos of offices and houses which have been rented by Burmese dissidents” säger en källa som står nära polisen på den burmesiska sidan av gränsen vid Mae Sot i norra Thailand.

Om detta är skrämselpropaganda eller inom kort fullbordade tillslag mot oppositionens kontor och verksamhet återstår så klart att se. Men det känns mycket olustigt.

För inte så länge sedan meddelade Thailand att man tänker stänga ner de flyktingläger längs gränsen där över 140 000 människor har sökt skydd undan stridigheterna i östra Burma, övergreppen från militären, attacker mot civila byar och tvångsarbete. Flyktingarna deklareras klart och tydligt vara en börda.

Eftersom regimen i Burma nu är ”demokratiskt vald” verkar det också hända mer och mer oroväckande förändringar i det politiska klimatet visavi Burmas demokratirörelse.

Helt plötsligt är det demokratirörelsen som är the bad guys och istället militärerna i kostym i huvudstaden Naypyidaw som släpps in i salongerna med en ny form av acceptans. Trots att inget alls har förändrats.

Manifestation Sergels torg mot valet i november. Foto: Sara Holmgren
Manifestation Sergels torg mot valet i november. Foto: Sara Holmgren

Kommentarer inaktiverade för Thailändsk polis i räder mot Burmas opposition?

Filed under Burma, Internationellt arbete, Konflikthantering

Kommentarer inaktiverade.