Vem har varit sämst?

Hann inte se hela debatten kring utrikesdeklarationen idag. Läste deklarationen snabbt på webben, konstaterade att konventionen om klusterammunition nämndes. Bra att försvaret av fred och frihet som viktiga pelare i utrikespolitiken finns med. Konstigt vore väl annat. Lena Ag skriver om avsaknaden av ett jämställdhetsperspektiv i utrikespolitiken på sin blogg, kolla där.

Jag tyckte mest det var nedslående att höra hur (M) och (S) verkade tävla i att utse den andre till främste diktatorkramare, med hänvisning till Mubarak och Ben Ali.

De glömde nog bort att bråka om vem som gett mest stöd till kung Abdullah i Saudiarabien. Man kan ju tycka att samma kam borde dras över alla diktatorer. Även dem vi har militära samarbeten med.

”Det handlar om deras frihet, men också om vår fred”, står det i deklarationen.

Ja, exakt så är det ju. Vår fred bygger på att deras frihet respekteras. Och vice versa. Tyvärr är det även så att vår säkerhet ska bekostas av krig och människor som lever i förtryck. Så borde det inte vara. Jag kastar ett öga i kalendern och konstaterar att det är 2011, trots att man ibland undrar.

Jag tycker våra politiker är skyldiga en förklaring kring hur man menar att vapenexporten till krig och diktaturer skapar hållbar och långsiktig fred.

Christoffer och jag hade en debattartikel på Newsmill idag: Sätt freden främst i utrikespolitiken!

Och så tycker jag det var fantastiskt kul att Aung San Suu Kyi talade på telelänk från Rangoon idag vid ett riksdagsseminarium. Hon ska ha sagt ”We have always been grateful for the Swedish support but now we need a really firm and unambogius stand from the Swedish government”.

Sjukt coolt.

Kommentarer inaktiverade för Vem har varit sämst?

Filed under Burma, Försvarspolitik, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.