Omröstning om kärnvapenavtal i USA

Om man inte låter sig uppslukas av julstressen, kanske det istället är så att kärnvapenfrågan eller närmare bestämt ratificeringen av det nya START-avtalet mellan USA och Ryssland gör att svetten lackar.

Det är  bråttom i  Washington för  Obama 0ch hans vänner. Chansen är större att en omröstning innan jul ger positivt resultat, eftersom 2011 innebär ett ökat antal platser för republikanerna.

Några såg START-avtalet som ett framsteg för nedrustningen. Jag tycker gott och väl att man kunde minskat antalet stridsspetsar ytterligare än de 30 procent som utlovas. Ryssland ville dessutom dra ner antalet mer än vad som låg i USA:s ambitioner. Nu jublar istället upprustningspåhejarna i Moskva.

Vik en trana för nedrustning!
Vik en trana för nedrustning!

Nu finns en anledning att även där modernisera sin arsenal, eftersom den föreslagna minskningen till mångt och mycket berodde på att Rysslands arsenal är genomgammal och det till viss del hade varit en lättnad att slippa spendera pengar på dem.

Genom kreativitet i räkenskaperna ändrades också sättet att räkna stridsspetsar på och minskningen landar istället på omkring 5-10 procent. Strategiska stridsspetsar är värt att tillägga. De taktiska berörs inte alls av avtalet.

Ett annat enormt problem är att Obama gjort stora eftergifter till det militärtillvända komplexet som främst finns inom det republikanska partiet. 80 miljarder dollar är öronmärkta enbart för modernisering av kärnvapenarsenalen. Obama har också försäkrat att avtalet inte på något sätt hindrar USA:s utveckling av missilförsvaret. Men inte ens det verkar tillräckligt för att lugna dagens republikaner.

Det lutar förvisso åt att avtalet röstas igenom – Hillary Clinton, Joe Biden  och Barack Obama själv har de senaste dagarna genomfört en telefonkampanj för att trycka på republikanska senatorer att rösta för avtalet. Ljusglimtar i mörkret finns absolut. Henry Kissinger, William Perry, Sam Nunn och George Schultz har gjort helt om i kärnvapenfrågan. Hoppas, hoppas att det påverkar dagens republikaner.

Obama, som vann så mycket beröm för sitt tal om en värld utan kärnvapen, behöver helt klart hitta en ny strategi för en kärnvapenfri värld. Jag hoppas att Sverige kan bidra positivt och konkret till en sådan under 2011. Men i dagsläget har alltså upprustningsvännerna i både USA och Ryssland anledning att jubla över ökade anslag efter vad som från början kunde varit startskottet för en nedrustning.

Det här blev dåligt, глупо получилось, this was bad!

Uppdatering 23/12: Nu är det klart – ratificeringen godkändes. Avtalsrörelsen går framåt 😉 Trots bakslag under förhandlingarna med republikanerna hoppas jag att detta ska vara steget framåt för mer av samarbete mellan USA och Ryssland kring rustningskontroll!

Kommentarer inaktiverade för Omröstning om kärnvapenavtal i USA

Filed under Kärnvapen, Ryssland

Kommentarer inaktiverade.