Sexualiserat våld erkänns som krigsbrott

Jag jublade till i morse när jag slog på datorn. Ett långvarigt arbete från lobbyorganisationer, ett internationellt samhälle och inte minst Margot Wallström har till sist lett till en FN-resolution om att sexuellt våld ska betraktas som krigsbrott.

Sexualiserat våld är ett krigsbrott
Margot Wallström i Kongo

Sexualiserat våld har under en alltför lång tid setts som en sidoeffekt av krig. Nu erkänns det för vad det är – ett brott som inte är acceptabelt utan straffbart. Rätt och slätt.

Detta är ett stort framsteg för den internationella rättsskipningen. Men också för den lilla människan, som alltför ofta kommer i kläm mellan maktpolitik och skeva samhällsnormer som leder till att man ser mellan fingarna på övergrepp eller rentav anser dem vara legitima fostringsverktyg.

Det är också ett stort steg framåt genom att det erkänns vara ett brott mot fred och säkerhet, inte bara en hälsofråga. Sexualiserat våld är ett reellt hot mot freden.

Den som tvivlar kan läsa det här reportaget om Denis Mukweges arbete i Kongo.

Kanske är det även så att det är tack vare drivande kvinnor inom den amerikanska administrationen som frågan kommit upp på den politiska agendan. Samtliga resolutioner mot sexuellt våld i konflikter har klubbats igenom under Condolezza Rice respektive Hilary Clintons tid som utrikesministrar.

Men oavsett vilket – det här är bara så himla bra.

Kommentarer inaktiverade för Sexualiserat våld erkänns som krigsbrott

Filed under Försvarspolitik, Internationellt arbete, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.