På gummiring över floden

När jag var på väg från Bangkok till Mae Sot i bil körde vi igenom fyra check-points, samtliga väldigt nära Mae Sot. Poliser tittade lite slött in i bilen och vinkade förbi oss utan invändningar.

Jag frågade chauffören vad det var de letade efter och han svarade ”Myanmar people!”.

Gränsen mellan Thailand och Burma har alltsom oftast varit ytterst porös och människor, vapen, droger flödar fram och tillbaka. Flera flyktingläger finns på den thailändska sidan. Sedan 2005 blir alla flyktingar som kommer dit ”people of concern”. Utan en flyktingstatus får du istället leva som papperslös. Direkt efter valet i november kom exempelvis omkring 20 000 människor för att söka skydd undan strider mellan regeringstrupper och karenfolkets armé. De flesta har återvänt idag.

Utsikt mot Myawaddy, Burma
Utsikt mot Myawaddy, Burma

Vid Moei-floden är det idag stillsamt. Bara för mindre än en månad sedan trängdes människor i tält på den thailändska sidan sedan de tagit sig över den lilla floden.

Det vanligaste transportmedlet över floden är en svart gummiring. Där åker man fram och tillbaka varje dag framför ögonen på militären på väg till jobbet. Jo, det stämmer – många åker fram och tillbaka varje dag för att arbeta i Thailand.

Människor från Burma är inte särskilt populära i Thailand. Å ena sidan. Å andra sidan är de en stor resurs som migrantarbetare inom t ex turismnäringen. Fast, eftersom många lever som papperslösa idag har man inte heller några som helst rättigheter.

Då utvecklar man egna skyddsnät och hjälps åt när någon till exempel blir arresterad och måste köpas loss. Eller skänker pengar till de sjukhus som trots allt ger sjukvård åt burmesiska flyktingar. Kan man inte språket hjälps man åt att tolka åt varandra.

På husfasaden på andra sidan floden har någon sprayat ”Fuck u”. Jag vet inte om det är riktat mot människor generellt på den thailändska sidan, mot omvärlden eller bara alla de turister och NGO-arbetare som åker dit för att titta in mot Burma likt jag själv gjort och sedan åker tillbaka igen.

Nästa gång tänker jag minsann ha med mig en hel lastbil full med svarta gummiringar och kasta ut i floden!

Kommentarer inaktiverade för På gummiring över floden

Filed under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.