Gripendebatt flera gånger om senaste veckan

I onsdags arrangerade vi tillsammans med en mängd andra organisationer ett seminarium om Jas-affären med Sydafrika. Andrew Feinstein och Justin Sylvester, politiker respektive demokratiforskare, var på besök från Sydafrika.

Seminariet kan inte beskrivas som annat än hellyckat och fullsatt! Mycket intressant panel bestående av våra sydafrikanska gäster, men också Sven Bergman från Uppdrag granskning och Nils Resare berättade om sina erfarenheter från TV- respektive bok-världen. Och med Christer van det Kwast i publiken som kunde bekräfta bilden i stort, dvs att det förekommit mututbetalningar, kändes det som en stor vinst.

Vi hade en debattartikel i SvD också. Saab försökte rentvå sin inblandning, men inte särskilt framgångsrikt. När åklagare i Sverige, Sydafrika och Storbritannien är eniga om att korruption förekommit skulle inte jag som företag säga emot. I Sverige kunde inte fällande dom ges för att lagstiftningen var för bristfällig. I Storbritannien för att BAR köpte sig fria i en uppgörelse mellan dem, SFO och USA. Och i Sydafrika lades utredningen ner på politisk order från ANC. Detta skrev vi i vårt svar till Saab.

Det verkar dessutom tyvärr så att vi ska satsa ytterligare miljardbelopp på att uppgradera Jas Gripen till Gripen NG, eftersom det inte är någon som nappat på exporterbjudandena ännu. Brasilien är nästa på tur att svara (de har förvisso skjutit upp sitt beslut flera gånger om, men någon gång ska de väl bestämma sig?) och förutom att jag inte vill se fler länder binda upp sig på systemet, känns det inte bra att det i dagsläget är fattiga länder som Sydafrika eller miliärkuppernas Thailand som är med och finansierar våra stridsflyg.

Missa för allt i världen inte Annika Ström Melins ledare i DN förresten!

Kommentarer inaktiverade för Gripendebatt flera gånger om senaste veckan

Filed under Försvarspolitik, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.