Är man stor måste man vara snäll

Är man stor måste man vara snäll. För de små vågar varken säga bu eller bä.

USA bryter mot våra överenskommelser om att inte överlåta AT4:or och annan krigsmateriel till andra länder eller aktörer. Ekot avslöjade igår att USA har gett pansargevären till irakisk militär trots att det inte är tillåtet.

Men detta förändrar ingenting, enligt ISP:s generaldirektör Andreas Ekman Duse. Vi möttes i P1 morgon igår torsdag. ”Att stoppa samarbetet mellan Sverige och USA är givetvis en omöjlighet” säger ISP.

Enligt svenska regler för vapenexport ska en stat som brutit mot ett svenskt slutanvändarintyg i princip ”inte komma i fråga” som mottagare av ytterligare vapenexport från Sverige så länge omständigheterna kvarstår.

När det sommaren 2009 visade sig att Venezuela vidareförmedlat AT4:or till Farc-gerillan i Colombia agerade ISP snabbt och stoppade vapenexporten. Det var mycket bra.

Samma måste gälla för USA – vapenexporten dit måste stoppas. Regelverket kan inte tolkas på annat sätt.

Industri och politiker är inte sällan sena med att framhålla det orimliga att VI skulle begå avtalsbrott gentemot våra handelspartners om Sverige till exempel skulle upphöra med vapenexporten och följdleveranser till Indien bara för att det blossat upp tiotals interna konflikter i landet. Det skulle skada Sveriges anseende som trovärdig handelspartner.

Ibland önskar jag att Sverige kunde sluta försöka vara bäst i klassen hela tiden. Vid tillfällen som dessa är det dessutom rent pinsamt.

Idag sitter människor fängslade för att man genomfört avrustningsaktioner mot svensk vapenexport. Samtidigt struntar ansvariga beslutsfattare mot reglerna helt utan konsekvenser. Detta, om något, urholkar tilltron till vapenexportpolitiken. Och i förlängningen även till politiken i stort.

Jag funderar seriöst på att kedja fast mig i riksdagsentrén.

Kommentarer inaktiverade för Är man stor måste man vara snäll

Filed under Försvarspolitik, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.