Fredspolitisk önskelista #2

Snart utses våra nya ministrar som ska styra de kommande fyra åren. För en tid sedan skrev jag en önskelista till den kommande regeringen. Här kommer resten.

1. Sverige borde som första land i världen (?) självklart tillsätta en fredsminister! Detta för att få ett samlat grepp kring fredsfrågor, där utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiken går i en och samma siktning.

2. Istället för en Försvarsexportmyndighet, inrätta en myndighet för ‘early warning’ av konflikter, där experter analyserar potentiella konflikter som är på väg att utvecklas till krig, samt föreslår vilka civila insatser som kan göras för att förhindra en våldsam utveckling.

3. Vi borde skicka fler diplomater till konfliktområden istället för mestadels militärer. För oss som ibland är i kontakt med UD står det klart att UD:s budget är extremt låg, speciellt i förhållande till vad försvarsmakten får. Hur många diplomater och fredsförhandlare har Sverige i Afghanistan jämfört med vår militära styrka?

4. Öka fredsmiljonen och ge mer stöd till civila samhällets möjligheter att arbeta med fred, säkerhet och utveckling. Civila samhället behöver inte nattmangla i FN:s säkerhetsråd för att få komma in i ett konfliktområde. Många av oss har nämligen redan kontakter på plats, via vilka vi kan kanalisera stöd och bedriva påverkan.

5. Något mer smart jag inte kommer på just nu. Briljanta tips emottages med stor tacksamhet!

Och på fredag ska årets nobelpristagare i fred utses. Det kan väl alltid bli Obama igen? Vi har ju fortfarande förväntningar på honom. Och så är det så klart grejt om han kommer till Oslo igen! 😉

Kommentarer inaktiverade för Fredspolitisk önskelista #2

Filed under Internationellt arbete

Kommentarer inaktiverade.