Spänningen är olidlig

Ett kort inlägg så här minuterna efter första vallokalundersökningen presenterats.

Idag har vi alla som gått och röstat utnyttjat en frihet som inte är alla förunnade. Gårdagens parlamentsval i Afghanistan hotades av våldsdåd och lågt deltagande, i Burma är det kommande valet en ren fars som regisserats av militärjuntan. I Tjetjenien sitter en pro-rysk genomgalen president som sätter skräck i sin befolkning.

Allas favoriter kommer inte att vinna i valet 2010 i Sverige. Många kommer att bli besvikna över att det parti man värderade högst inte vann. Men vi är ändå alla vinnare om man jämför med de människor som lever under förtryck och inte har chansen att välja sin egen regering.

Att själv få vara med och påverka sitt lands styre är en av förutsättningarna för fred och demokrati. Genom den öppna debatten tillåts alla vädra sina åsikter utan rädsla för att bli arresterad eller förföljd. De demokratiska spelreglerna är ett fundament för en hållbar fred.

Snart vet vi vad som väntar de kommande fyra åren. Spänningen är olidlig!

(I vallokalundersökningen fick Sverigedemokraterna 4,6%. Jag ska utan att skämmas säga att jag kommer känna mig betydligt mindre som en vinnare om de kommer in i riksdagen)

Spänningen är olidlig

Kommentarer inaktiverade för Spänningen är olidlig

Filed under Konflikthantering, Ryssland, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.