Fotboll och fred

Vad har fotboll med fred att göra? Inte så mycket, skulle en del säga. Huliganer, överhettad stämning och slagsmål. Korruption. Risken för utnyttjandet av lokalbefolkningen i form av illegal handel och prostitution. Jo, jag instämmer. Det finns självklart mycket som är knäppt med fotboll.

Detta till trots finns en hel del med fotboll som är fascinerande. Idag inleds fotbolls-VM 2010 i Sydafrika. Människor har tillsammans suttit och hejat på sitt lag. Några har tagit sig igenom nålsögat och kvalat in i mästerskapet. Många har fått se sig besegrade och vänta tills nästa chans kommer. För sådana är spelreglerna.

Detta är nummer ett som fascinerar mig med fotboll. Spelreglerna är glasklara och visst händer det att domsluten inte faller alla i smaken eller ibland till och med är felaktiga. Men överlag fungerar reglerna. Och alla köper det upplägget. Domaren ses som en självklar aktör på planen, vars uppgift är att se till så att matchen spelas rättvist. Tänk om det vore så på världsarenan? Att alla länder valde att acceptera folkrätten och efterleva den. Och acceptera frisparkar, straffar, samt gula och röda kort. När domaren blåser i pipan, då lyssnar alla. Rätten att själva bestämma har vi lämnat ifrån oss till en neutral part, en skiljedomare, eftersom alla anser det vara mest rättvist.

Den andra saken är hur människor förflyttar sig mellan sina identiteter beroende på vem som spelar. Ett fotbollslag kan ena en hel nation, om än bara för stunden. Men mest intressant är de gränsöverskridande effekterna av fotbollen. När människor från olika nationaliteter, religioner och etniska grupper t.ex. under Champions League tillsammans hejar på Barcelona, globala supportergrupper för storlagen Liverpool, Manchester United och Real Madrid, eller gemensamma fotbollsmatcher med stjärnspelare för att sända olika fredsbudskap, då tänker jag på att fotbollen drar sitt strå till fredsstacken. Stat, religion och etnicitet blir helt plötsligt oviktigt. När en fråga är tillräckligt viktig, kan den ena och engagera utan gränser.

IANSA Footballers call for Gun-Free World Cup

Det har genomförts en mängd olika initiativ kring fotboll och fred. Det senaste är IANSA (International Action Network on Small Arms) som tillsammans med Carlos Tevez mfl som uppmanar till ett fotbolls-VM i Sydafrika fritt från vapen. Sen finns det ju riktigt dåliga PR-trick som matchen mellan USA och Iran…

I Svenska Freds vill vi ju inte vara sämre, utan har så klart vårt eget fotbollslag tillsammans med RFSU: Love and Peace United, mixlag i Korpen Stockholm. För det mesta spelar vi fredligt och kärleksfullt 😉

Love and Peace United

Kommentarer inaktiverade för Fotboll och fred

Filed under Konflikthantering

Kommentarer inaktiverade.