Ett ansvar som demokrati

Jag fick för inte så länge sedan en förfrågan om att åka med i konvojen Ship to Gaza. Eftersom jag skulle befinna mig i Moskva de utsatta datumen fick jag tacka för frågan men avböja.

Idag var jag på demonstrationen på Sergels torg. Det var många som hade tagit sig dit trots kort varsel – bra! Som enda representant för regeringspartierna kom Kerstin Lundgren (C) och skulle tala. Men blev innan hon ens hunnit säga klart sin första mening utbuad – inte alls bra!

Demonstration Sergels torg Ship to Gaza

Vi gjorde ett uttalande tidigare idag där vi fördömde attackerna mot Ship to Gaza. Om det är något de visar, är det att blockaden av Gaza skadar både Israel och Palestina. Blockaden stoppar inte de vansinniga raketbeskjutningarna in i Israel, utan skadar den redan hårt ansatta civilbefolkningen. Det israeliska agerandet ger bara extremgrupperna vatten på sin kvarn.

Att skjuta ihjäl civila på det sätt som den israeliska militären gjorde idag är helt oacceptabelt. Som demokratisk stat har man ett ansvar att leva upp till. En grundförutsättning måste alltid vara att acceptera den folkrätt som majoriteten av världens länder ser en säkerhetsgarant i att efterleva.

När radikala grupper gång på gång kan säga att omvärlden inte bryr sig om situationen för den palestinska civilbefolkningen, får de i slutändan helt rätt. Om ingen visar dem att så inte är fallet. Därför bör det vara en självklarhet att omvärlden tydligt visar att man inte accepterar attacker likt den mot Ship to Gaza. Det, tillsammans med att blockaden mot Gaza hävs tror jag vore två viktiga steg mot en fredligare väg framåt.

Men mest av allt undrar jag: hur i hela fridens namn tänkte ni?

Kommentarer inaktiverade för Ett ansvar som demokrati

Filed under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.