Vad blir nästa steg?

Tjetjenska separatister har tagit på sig ansvaret för attentatet i Moskvas tunnelbana som genomfördes i måndags. Spekulationerna går alltid igång på högsta varv när sådant händer. Är det en komplott? Är det verkligen de som påstår sig ha genomfört attentatet som gjort det? Vilka är dom?

Kalle Kniivilä citerar den Moskvatrogne tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov på sin blogg. Kadyrovs kommentar till hur man ska handskas med terrorister är: ””De måste förintas, och det gör vi i Tjetjenska republiken. Nu är det dags för andra regioner att ta efter”. Jag har skrivit om Ramzan Kadyrov i ett tidigare inlägg.

En sak är säker. Dåden i Moskva och Dagestan kommer ytterligare spä på de nationalistiska och främlingsfientliga strömningar som redan satt sina tänder i det ryska samhället och ge respektive sida vatten på sin kvarn. Människor från norra Kaukasus kommer få det ännu svårare, vilket bäddar för ytterligare frustration från båda sidor. Vem som helst, här ett par lökplockare, blir helt plötsligt terrorist i säkerhetsstyrkornas ögon. Och rebellerna rekryterar enkelt nya anhängare.

Jag blir för varje incident stärkt i min övertygelse att vi måste fortsätta stötta våra tjetjenska vänner som arbetar för att förövare ställs inför rätta och att rättssamhället stärks. Vi måste fortsätta visa dem att det finns människor som tror på deras viktiga arbete och tar avstånd från terrorister och förtryckande regimer.  Vi, vanliga människor tillsammans.

3 kommentarer

Under Mänskliga rättigheter, Ryssland

3 svar till “Vad blir nästa steg?

  1. Är frågan viktigare än vad konsekvensen av en återgällning blir. Titta på de fruktansvärda 9/11 och dess konsekvenser av ett land som vill skapa en ”terrorbalans” utöver vad som är rimligt utifrån dess faktiska konsekvenser. Hundratusentals människor har dött av detta. Frågan är inte vem som gjort det, utan hur många som ska fortsatt dö av en stat som inte kan reagera på ett sätt som är värdigt vår värld.

    Lari

  2. The Little Swede

    jag har skrivit om samma sak i flera inlägg på min blogg http://whyiact.wordpress.com

    håller helt med. nu är det ännu viktigare att visa att det finns människor i tjetjenien som tar avstånd från vad extremisterna håller på med – för att inte främlingsfientligheten ska öka i ryssland.

  3. Ping: Viktigt att vi stöttar de i Tjetjenien och Ryssland som engagerar sig för fred « Why I Act