Miss Landmine

Miss Landmine heter en utställning som visas på Armémuseum i Stockholm från och med tisdag 9 mars. Jag blev uppringd av DN i onsdags för en kommentar kring vad jag tycker om själva konceptet. Jag var väldigt kluven och resonerade fram och tillbaka och hade väldigt svårt att bestämma mig för vad jag tycker.

Å ena sidan är jag inget fan av skönhetstävlingar alls, eftersom de tenderar att återspegla ett väldigt snävt skönhetsbegrepp. Varför är skönhet ens en tävlingsgren till att börja med? Därför är Miss Landmine ett genialt sätt att utmana skönhetsnormer och den offerstatus som vi med alla lemmar i behåll ofta lägger på de som drabbats. 

Det är också ett nytt sätt att skapa medvetenhet om problemen med antipersonella minor, som trots att det funnits ett förbud mot dessa i över 10 år fortsätter att skada människor runtom i världen. Lyckligtvis rapporteras färre och färre incidenter för varje landområde som röjs och för varje minlager som skrotas. Alla har rätt att vara vackra, lyder kampanjens motto. Det är så sant, så sant.

Å andra sidan vet jag av erfarenhet från de tjejer jag träffat som överlevt en personmina eller klusterbomb, att mycket av den oro man har handlar just om att man inte ser ut som alla andra. Kommer jag hitta en pojkvän trots att jag ser ut så här? Kommer någon någonsin vilja gifta sig med mig?

Jag hoppas att kampanjen både kan ge styrka åt de som drabbats och stärka deras självkänsla. Och att fler får upp ögonen för vad minor, klusterbomber och oexploderad ammunition som inte röjs riskerar att medföra.

1 kommentar

Under Klustervapen, Minor

Ett svar till “Miss Landmine

  1. Eva Hakami

    Jag tyckte jag hörde nåt på radio om att den som vann tävlingen skulle få en protes (hörde jag fel??) För min del var det det jag reagerade på mest! Jag tycker inte att alla har rätt att vara vackra, det ligger nog i definitionen av vacker att det innebär att var ngt vackrare än andra (och det kan inte alla vara..), men däremot tycker jag alla har rätt att få en protes (så att man kan gå obehindrat inte för att bli vacker), extra vacker eller ej. Jag tycker hela idén är rätt sjuk faktisk, och visar bara på hur fixerade man (i många länder är) är av en kvinnas utseende och att deras värde är kopplat till deras skönhet. Jag förstår, det kanske är tänkt som nån smart ironi som ska gå hem som anti-min-reklam, men om dessa tävlingar verkligen har genomförst på riktigt (verkar så va?) så då tycker jag inte det är ironi och tycker inte den funkar som ”konstinstallation” heller. Effektsökeri, tycker jag, inte alls speciellt ”utmanande” som det är tänkt. Varför skulle inte söta tjejer med ett ben vara söta, nej gör i så fall en tävling i” Miss enögd, ärrig och splitterksadad i ansiktet” (det är i ansiktet nästan all söthetspoängen sitter, att inte erkänna detta är trams) det vore åtminstone radikalt. Ellar varför inte helt enkelt som omväxling en tävling i att vara fulast. Den som vinner får en miljon!