Oleg Orlov arresterad igen

Förra årets Sacharovpristagare, Oleg Orlov från den ryska människorättsorganisationen Memorial, arresterades igår i Moskva. Enligt uppgifter demonstrerar man den 31:e varje månad  för mötesfrihet, §31 i konstitutionen. Och de ska tydligen alltid stoppas. Jag hade förmånen att vara med på samma seminarium som Oleg i höstas, arrangerat av Civil Rights Defenders. Se tidigare inlägg om detta här.

Orlov är en av de främsta regimkritikerna i dagens Ryssland. Då löper man också med all sannolikhet risk för att arresteras. Det är inte första gången Orlog arresteras.  

Orlov har också varit indragen i en domstolsdispyt med Tjetjeniens president Kadyrov som stämt Orlov för förtal. Orlov menar att Kadyrov ligger bakom flera mord och försvinnanden på människorättsaktivister i Norra Kaukasus, bland annat mordet på Natalia Estemirova. För detta uttalande, som antagligen inte är helt osant, får han nu betala 450 euro i ersättning till Kadyrov. Organisationen Memorial får betala betydlig mer – ca 1140 euro.

3 kommentarer

Filed under Mänskliga rättigheter, Ryssland

3 responses to “Oleg Orlov arresterad igen

 1. Ari Nurminen

  Har man tillstånd , då funkar demonstrationer precis som i Sverige eller nåt annat västland..har man inte tillstånd, ja då upplöser polisen demonstrationen, precis som här i väst…

  Om jag säger att någon mördat den och den, offentligt, ja då får jag antagligen med ett åtal på halsen här i väst, speciellt om jag inte kan bevisa något….förtal kallas det väl?

  Vem är Orlov? Vad jag vet så är Medvedev demokratiskt vald av ryska folket…är han bitter för det kanske?

 2. annaek

  Jag tycker nog att det är en ganska stor skillnad på att upplösa en demonstration jämfört med att dessutom arrestera deltagarna.
  /Anna

 3. Ari Nurminen

  Det händer ju ofta i väst med att demonstranter arresteras..vanlig företeelse har man ju märkt…
  Sådana här ”nyheter” tycker jag bara visar på att man lider av ryssfobi…
  Man får ju billiga poäng genom att rapportera och samtidigt vinkla nyheterna litet, eftersom ingen kan kolla upp sanningshalten i ”nyheten”…
  Precis som nu med ”dumpningen” av radioaktiva ämnen…ingen har visat några som helst bevis, man har antagit att det är sant…
  Och om det är sant, så varför har myndigheterna som vetat ,inte avslöjat det förrän nu? Myndigheterna har alltså struntat i människors hälsa å liv…i snart 20 år….
  Kan ”avslöjandet” ha med den tysk-ryska gasledningen att göra? Tidpunkten för ”avslöjandet” är ju precis nu när ledningen ska börja byggas…..