Ett steg närmare en minfri värld

Just nu pågår det ett statspartsmöte i Cartagena, Colombia. Representanter från regeringar och det civila samhället är samlade för att tillsammans ta ett steg närmare en värld fri från personminor.

Idag kom glädjande besked om att Rwanda, Albanien, Zambia och Grekland uppnåt målet om att röja sina drabbade områden! Hurra! Det var även första gången USA deltog vid ett statspartsmöte till konventionen som förbjuder personminor. Det är mycket bra och bådar gott inför framtiden. USA är nämligen inte formellt med i förbudet, men eftersom antalet stater som ÄR med är så omfattande (3/4 av världens länder), har det lett till en stigmatisering av vapentypen som sådan. Idag vill i princip inget land förknippas med användandet av personminor, fast en del kräver rätten att få ha kvar dem om i fall att de skulle behövas… 

Den globala kampanjen mot personminor, ICBL, vann Nobels fredspris för sitt framgångsrika arbete 1997. Precis som med förbudet mot klustervapen, som ännu inte trätt i kraft, var det en segdragen kamp från det civila samhället som baxade regeringarna till förhandlingsbordet och slutligen ett internationellt förbud.

Det är i år 10 år sedan förbudet trädde i kraft och antalet skadade eller dödade av personminor eller andra explosiva lämningar av krig har minskat från omkring 15 000 om året till ca 5000 per år.

Engagemang ger resultat! 🙂

Kommentarer inaktiverade för Ett steg närmare en minfri värld

Filed under Klustervapen, Minor

Kommentarer inaktiverade.