Förtrycket och terrorn i Europas bortglömda utkant

Svenska Freds har idag tillsammans med en rad framträdande människorättsförsvarare en debattartikel på SvD Brännpunkt om situationen för MR-aktivister i norra Kaukasus. Ryssland har fällts över hundra gånger i Europadomstolen för övergrepp i Tjetjenien, men inga har ställts inför rätta i Ryssland. Det kan vi inte acceptera och EU måste tydliggöra för Ryssland att nu är det skärpning som gäller.

Se även vad Tiina Meri skriver i Sydsvenskan. Hon skriver bland annat om följande som utspelat sig i en träningslokal i Europas bortglömda utkant och återberättats av ett vittne: ”Ramzan Kadyrov gick fram till fångarna som var fastbundna. De stod upp, låg eller var upphängda i lokalen. Vakterna satte på en elektrisk apparat och Kadyrov gav order om att koppla den till den eller den personen. Han ändrade själv strömstyrka och han hade roligt när han såg hur människorna ryckte av elströmmen i kroppen. Andra fångar slog han med nävarna, han sparkade dem och slog dem med en träpåk. Han njöt av det, sen gick han.”

Missa inte heller debattartikeln i samma tidning, ”Ställ krigsförbrytarna inför rätta” av Martin Uggla från Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, samt Oleg Orlov från Memorial och tillika Sacharovpristagare i år.

1 kommentar

Filed under Ryssland

One response to “Förtrycket och terrorn i Europas bortglömda utkant

  1. thelittleswede

    Jag är jätteglad att Svenska Freds uppmärksammar bristen på mänskliga rättigheter i Tjetjenien men även vad som pågår i Tjetjenien. Jag försöker göra samma sak på min blogg, http://shedberg.wordpress.com
    Bara bra om fler gör samma sak!
    Ett tips på mer läsning angående Kadyrov och hur han styr Tjetjenien kan man snabbt få via denna artikel: http://www.fokus.se/2009/11/%C2%BBjag-har-blod-upp-till-armbagarna%C2%AB/