Fel om Alecta

I lördagens DN (14/11), Ekonomidelen, finns en artikel om att SEB ännu inte sålt sitt innehav i klustervapenföretag (sista banken i Sverige?) men ska ha gjort det innan årsskiftet. Det står också att Alecta inte har någon policy om investeringar i klustervapenföretag, utan bara gällande personminor.

Jag riktade kritik mot Alecta för detta, eftersom själva huvudbudskapet i deras reklaminslag är ”Hos oss mår dina pengar bra”. Det är också många som har sina pensionspengar hos Alecta och inte kan flytta dem därifrån om man nu skulle vilja det pga innehavet i klustervapen. Efter artikeln i DN visade det sig att det var fel information i rapporten som angav att Alecta inte har någon policy mot just investeringar i klustervapenindustrin. Alecta antog nämligen en sådan policy i mars i år.

Det var ett mycket välkommet besked. Det framgår förvisso i artikeln i DN att Alecta inte har några investeringar. Men det är inte så tydligt som det kunde varit. Det kunde ju ha tolkats som att man visserligen inte har några investeringar idag, men kan komma att ha det i framtiden om man saknar en policy. Men det var alltså fel.

Alecta har tydligen missat att uppdatera informationen på sin webb, men nu finns den här. Den uppdaterade rapporten från Ethix och FN-förbundet kan laddas ner här.  

I vilket fall. Alecta behöver därmed inte skämmas för att investera i klustervapenföretag. Det är onekligen bra, tycker jag.

Uppdatering 19/11: Alecta kommenterar själva på sin webb.

Kommentarer inaktiverade för Fel om Alecta

Filed under Klustervapen

Kommentarer inaktiverade.