Explosiva investeringar

Stop explosive investments heter en nyligen lanserad internationell kampanj som fokuserar på investeringar i klustervapenföretag. Det svenska nätverket mot klustervapen arrangerade idag ett frukostseminarium på detta tema.

I panelen fanns Sofia Hagman, CSR-ansvarig på KPA Pension, Dr Lars G. Hassel – programchef, Mistra samt Öhrlings PWC, Professor of Accounting, Umeå Business, Allan Emanuelsson – ansvarig Etik- och miljöanalys, DnB NOR Asset Management och jag själv.
Moderator var Maja Åberg, Amnesty International.

Både KPA och DNB NOR är exempel på investerare som inte lägger sina pengar i klustervapenindustrin. Generellt sett har mycket hänt i Sverige sedan Svenska Freds och 7:e AP-fondens debattartikel förra året. Det är många som följt efter och sålt sitt innehav i klustervapenföretag.

Varför är då det här så viktigt, kan man undra? Jo, för genom att färre och färre investeringar görs i företag som tillverkar klustervapen, desto mindre resurser får dessa att fortsätta med sin verksamhet. Det innebär en kraftig förstärkning av förbudet som sådant. Och vad ännu viktigare är, det får effekter även för de länder som inte skrivit på förbudet!

Stop explosive investments

Se även debattartikeln som vi har i Sydsvenskan idag på samma tema.  Sverige drar skandalöst nog ut på ratificeringsprocessen av förbudet (man har tidigare lovat våren 2010, men nu har det stannat av…) och borde även införa en lag som förbjuder investeringar i klustervapenföretag, precis som Irland, Belgien och Luxemburg har gjort!

Tidigare inlägg om klustervapen, se här

Om du är nyfiken på hur just din bank eller pensionsförvaltare ligger till: kolla den här rapporten från Svenska FN-förbundet och Ethix

Kommentarer inaktiverade för Explosiva investeringar

Filed under Klustervapen

Kommentarer inaktiverade.