Släpp Arbi omedelbart!

Arbi Salambekovitj Chatjukaev

Arbi Salambekovitj Chatjukaev, på hans senaste besök hos oss i Stockholm

Vi har nyss nåtts av de hemska nyheterna att tjetjenska säkerhetsstyrkor idag fört bort den tjetjenske människorättsaktivisten Arbi Salambekovitj Chatjukaev från Moskva, där han gömt sig på grund av rädsla för sitt liv.

Arbi har arbetat för den tjetjenska människorättsorganisationen Tjetjeniens mödrar som söker efter spårlöst försvunna och ger social och juridisk hjälp till anhöriga till försvunna från de båda Tjetjenienkrigen.

Tjetjeniens mödrar stöds av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen genom ett projekt finansierat av den svenska biståndsmyndigheten SIDA. Jag har själv träffat Arbi ett flertal tillfällen. Men sedan början av det här året har han varit på flykt, undan den ryska och tjetjenska säkerhetstjänsten eftersom dessa bestämt sig för att han är terrorist. Hans brott? Att han engagerat sig för att hjälpa de som drabbats av tjetjenienkrigen.

Sedan mordet på Anna Politkovskaja 2006 har flera mord på människorättsaktivister genomförts. Den 15 juli det här året mördades Natalja Estemirova, hennes kropp hittades i bakluckan av en bil utanför Grozny. I augusti hittades de tjetjenska hjälparbetarna Zarema Sadulajeva och hennes man Alik Dzjabrailov mördade, också de ihjälskjutna i bakluckan på en bil.

Tjetjeniens president Kadyrovs närmaste man Adam Delimchanov uttalades sig nyligen mycket hotfullt mot MR-aktivister i Tjetjenien och jämställde dem med terrorister och sa också att de skulle behandlas därefter. När Arbi greps blev han anklagad för just detta.

Ryska myndigheter måste omedelbart klargöra var Arbi Salambekovitj Chatjukaev befinner sig och om inga formella anklagelser kan riktas mot honom måste han omedelbart frisläppas.

Under det senaste året har allt fler incidenter med hot mot människorättsaktivister förekommit i den ryska delrepubliken. Situationen i Tjetjenien och grannrepubliken Ingusjien är spänd och flera organisationer har fått sina kontor attackerade. Ofta är det svartklädda, beväpnade och maskerade män som står för hoten och attackerna. I mars i år kom dessa män till Arbi Chatjukaevs bostad i Grozny. Arbi var bortrest och hot riktades istället mot Arbis gravida hustru och två barn. Familjen har sedan dess levt åtskilda och under jord.

Jag  är mycket orolig för att Arbi kan komma att mördas. Därför måste svenska UD vända sig till sina ryska kollegor för att be om en förklaring till det som nu händer. Det är oerhört viktigt att markera att omvärlden känner till gripandet för att därigenom minska risken för att Arbi dödas.

Låt det INTE bli så att ännu en människorättsaktivist tystas ner för gott.

För den som kan ryska finns det för tillfället, om än kort, information här. Även här finns ytterligare nyheter, på engelska.

Uppdatering: Kalle Kniivilä har också uppmärksammat Arbi. Tack, Kalle!

Mina tidigare inlägg om Tjetjenien: 1, 2, 3. Se även The Guardian och AP.

4 kommentarer

Under Ryssland

4 svar till “Släpp Arbi omedelbart!

  1. Kommersant har en bra artikel om fallet Arbi Chatjukajev i dag.

    I korthet står där att tjetjenska polisen började leta efter honom efter den 20 november, då hans 18-årige bror Aslambek dödades av polisen i eldstrid i Tjetjenien. (I alla fall hävdar polisen att Aslambek sköt först.) Aslambek anklagas för att ha varit med i en väpnad rebellgrupp.

    När polisen på flygplatsen i Moskva efter begäran från ryska människorättsaktivister kontrollerade vad de tjetjenska poliserna sysslade med meddelade dessa att Arbi Chatjukajev misstänks för att ha hjälpt rebellerna. När Chatjukajev väl var framme i Tjetjenien ändrades anklagelsen: nu heter det i stället att Arbi Chatjukajev anklagas för delaktighet i ”razbojnoje napadenie” (överfall, alltså) som ska ha ägt rum förra året i Nadteretjnyj-distriktet, där han nu hålls i polisfängelse.

  2. Ping: Andreas Ribbefjord » Blog Archive

  3. Han uppges nu vara på fri fot. Kanske på grund av den stora publicitet fallet fått.

  4. thelittleswede

    jag är jätteglad att han är frisläppt och har skrivit så på min blogg. men, precis som jag skrivit också, så hoppas jag att organisationer som Svenska Freds fortsätter arbeta för att Sverige och andra regeringar tar ställningen mot tjetjeniens vice premiärministerns uttalande när han jämställer MR-aktivister med terrorister. Det är inte okej, och det bör Sverige även gå och säga.