Vad då över?

Antiterroristoperationen i Tjetjenien är officiellt över. Jag har skrivit tidigare om det här och här.

Trots det fortsätter attackerna på MR-aktivister och regimkritiker, som anklagas för att vara terrorister och spioner från väst. I söndags mördades ytterligare en – Maksjarip Ausjev från Ingusjetien. Civil Rights Defenders, fd Svenska Helsingforskommittén, arrangerade den här veckan en konferens med de främsta MR-försvararna från Norra Kaukasus.

Konferensen utarbetade bland annat ett antal rekommendationer till Reinfeldt inför det kommande toppmötet med Medvedev i november. Vi skrev också under ett protestbrev mot att Ausjev mördats. Här, Oleg Orlov från Memorial och årets Sacharovpristagare sätter sin signatur.

Oleg Orlov, Memorial

Jag hade tyvärr inte möjligheten att delta under hela konferensen, men lyssnade på Orlovs inledningstal. Han lyfte bland annat problemet med att många stater i Väst är snabba med att stödja MR-aktivister i Kaukasus. Så länge de inte försöker komma hit mer än på kortvariga besök.

Det är tydligt, vilket också framgår av rekommendationerna, att EU måste erbjuda skydd åt de som tvingas fly för sina liv. Många människorättsförsvarare befinner sig i dagsläget på flykt på okänd ort eftersom man figurerar på FSB:s lista över ”intressanta personer”.

Enligt svenska UD är den försämrade situationen för MR-aktivister alltid uppe på dagordningen när man träffar Ryssland. Men mycket mer måste göras eftersom den strategi man följt hittills uppenbarligen inte hjälper.

1 kommentar

Filed under Mänskliga rättigheter, Ryssland

One response to “Vad då över?

  1. Pingback: Släpp Arbi omedelbart! « Fredsfabriken