Göran vs Göran går upp till kamp

Det är inte ofta vi instämmer med vad Sten Tolgfors tycker. Men då och då händer det. Idag blev det tydligt när Göran Persson (S), Alf Svensson (KD), Gunnar Eliasson från KTH och Stefan Löfven från IF Metall skriver på DN debatt om den svenska försvarsindustrins undergång.

Persson kränger JAS, ur Stockholmsfria, vecka 10, 2002 av Anders

Sten Tolgfors skriver, angående att Göran Persson kritiserar materielförsörjningsstrategin, följande: ”Har PR-konsulten Göran Persson skrivit en artikel som kritiserar statsministern Göran Persson?”. Ja, det kan man fråga sig eftersom det var Persson själv som slog in på den linje han själv nu kritiserar.

Persson mfl skriver om att så många som 100 000 jobb kan vara i fara och vilka enorma spin off-effekter försvarsindustrin haft på övriga industrier. Men, i ärlighetens namn, är det inte konstigt om de massiva stödköp som staten gjort medan man hållit industrin under armarna skulle ge lite effekter även på den civila produktionen.

Vidare skriver man i artikeln att ”Kritiker mot att Sverige har en försvarsindustri åberopar ofta dess ”skadliga” export. I Sverige har vi ett grundläggande förbud mot all vapenexport. Endast i strikt begränsade fall görs det undantag. Det är en princip vi försvarar. Regeringar av skilda färger har insett att en försvarsindustri inte kan överleva om man inte får exportera. Det får dock endast ske till länder som vi kan godkänna.”

”Skadliga”?! Menar Göran Persson, Alf Svensson, mfl exempelvis att den dagen svenska vapen i det instabila Pakistan kommer på villovägar ska vi kalla det för lite si sådär ”skadligt”.

Frågan är om inte det fräckaste med hela artikeln är hur det mellan raderna skiner igenom en antagen hållning från författarna om att försvarsindustrin är det bästa vi har, den måste vi skydda till varje pris och detta vedertagna faktum går inte att ifrågasätta. Och dessa argument kläs i en retorik om att jobben måste värnas. Som om det enda människor i Sverige kan göra är att arbeta inom försvarsindustrin.

Lagen om krigsmateriel säger dessutom att det inte är tillåtet att motivera vapenexport med sysselsättningspolitik.

Fult spel. Mycket fult spel.

Stefan Löfven från IF Metall och Anna Dahlberg, ledarskribent på Expressen gick i debatt i Studio ett. Mycket bra! Lyssna gärna på den!

1 kommentar

Under Försvarspolitik, Försvarsutgifter, Vapenhandel

Ett svar till “Göran vs Göran går upp till kamp

  1. Erik

    Det är givetvis bättre att vapnen tillverkas iUSA och att våra ca 100 000 jobb försvinner i Sverige.
    Vi har mycket bättre påverkans möjligheter på USA och våra jobb är så klart inte värda något.